حسن روحانی در صحبت های اخیر خود به موضوعی اشاره کرد که ریشه ای دیرینه دارد. او در صحبت های خود از دیوار همیشه کوتاه جناحی گفت که در همه برهه‌های حساس سیاسی بیشترین هزینه‌ها را متحمل شده

به گزارش سرویس سیاسی ندای گیلان،حسن روحانی در صحبت های اخیر خود به موضوعی اشاره کرد که ریشه ای دیرینه دارد. او در صحبت های خود از دیوار همیشه کوتاه جناحی گفت که در همه برهه‌های حساس سیاسی بیشترین هزینه‌ها را متحمل شده و همیشه هم انگشت اتهام به سوی آن دراز بوده‌است.
روز گذشته حسن روحانی در مراسم آغاز سال تحصیلی دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی و فناوری که در دانشگاه تهران برگزار شد سخن از مشکلات بر سر راه جناحی به میان آورد که مدت زمان طولانی است در عین حال که بیشترین تاثیر را میان مردم دارند اما کمترین تشویق ها و بیشترین تنبیه ها شامل آنها می‌شود.
او در صحبت های خود گفت:« ما در جامعه یک رقابت آن هم ناسالم تحت عنوان جناح‌های سیاسی ایجاد کرده‌ایم؛ در همه انتخابات‌ها این جناح‌ها مشارکت می کنند ما در آخر به جای آنکه همه به خاطر مشارکت شان تشویق شوند و جایزه بگیرند، یکی جایزه می گیرد و جناح دیگر تنبیه می شود. آیا نتیجه این روش اعتماد عمومی و سرمایه اجتماعی ایجاد می‌کند؟
ممکن است برخی از دستگاه‌ها بیکار باشند و برای ایجاد شغل برای خود عده‌ای را احضار کنند، اگر در جناحی که از ابتدا ساختمان دیوارش کوتاه ساخته شده است، کسی خیلی هم تاثیرگذار باشد و مردم را برای مشارکت تشویق کند و تکرار کند که مردم پای صندوق بیایند، باز هم آنها نباید تشویق شوند.» در همین راستا جناح اصلاح طلب که اعتماد گسترده مردم، و سرمایه عظیم اجتماعی از نقاط قوت آن است، از کم ترین سهم‌ها در قدرت و بیشترین هزینه ها در تنبیه و مجازات برخوردار شده‌است. درواقع هرجا بابی برای اتهام یک گروه یا جناحی خاص باز می‌شود اصلاح طلبان در صف اول قرار می‌گیرند. اما با این حال همیشه در بزنگاه‌هایی که کشور نیاز به یکدلی و اتحاد داشت با توجه به حمایت گسترده مردم از آنها در صحنه حضور داشته اند و انتخابات 96 هم به خوبی گواه این موضوع است. اما صحبت های روحانی و حمایت او از اصلاح‌طلبان بازتاب‌های زیادی در فضای رسانه ای داشت.
اصلاح طلبان بعد از ارتحال امام با
بی مهری مشهودی مواجه شدند
علی تاجرنیا فعال سیاسی اصلاح‌طلب در گفت‌وگو یی در همین خصوص با  ابتکار  ضمن اشاره به اینکه اصلاح طلبان همان نیروهای خط امامی هستند گفت:« جناح مورد نظر روحانی جناح خط امام و در حال حاضر هم جناح اصلاح طلب است. ما بعد از ارتحال امام با بی مهری مشهودی نسبت به جریان های خط امامی روبه‌روشدیم که در حال حاضر اصلاح‌طلبان هستند و همیشه در انتخابات و عرصه های مختلف تصمیم گیری یک جریان سیاسی است که در هیچ کدام از نهاد های انتصابی جایگاهی ندارد و معمولا هم برای حضور در نهادهای انتصابی با مشکل مواجه می‌شود. به عنوان مثال روزنامه های منتصب به آنها تعطیل می‌شود،چهره های شاخص آنها مجازات و زندانی می‌شوند. احزاب این جریان سیاسی است که تعطیل و منحل می‎‌شود، اگر مسئله یا مشکلی به لحاظ تحلیلی در عملکرد یک فرد دوراز این جریان پیش بیاید و متناسب با ذائقه جریان فکری حاکمیت نباشد معمولا افراد این جریان هستند که شماتت می‌شوند.» وی در ادامه افزود:« در سخنرانی‌های مداحان ائمه جمعه سخن گویان رسمی در مجامع دینی معمولا در شبیه سازی‌ها، آنها با دشمنان دین و مذهب شبیه سازی می‌شوند. این مسائل نشان دهنده این است که دیوار جناح اصلاحات که همان خط امام قدیم است همیشه کوتاه تر از جناح های دیگر است و همیشه این اتفاق را شاهد هستیم. ما در موضوع انتخابات مجلس می‌بینیم همیشه ردصلاحیت‌های شورای نگهبان یک جریان سیاسی خاص را مورد هدف قرار می‌دهد و آن جریان اصلاح‌طلبی است. مجموع این عوامل نشان می‌دهد نگاه عادلانه و برابر نسبت به جریان های سیاسی وجود ندارد. فکر می‌کنم منظور آقای روحانی نیز همین بوده است. من فکر می‌کنم یک نگاهی در کشور در سه دهه گذشته غالب شده است آن هم این است که به نوعی اتحاد و وحدت جامعه اسلامی در تک صدایی معنا شده و همین امر باعث می‌شود نسبت به یک جریان سیاسی بی مهری هایی صورت بگیرد تا بتواند آنها را حذف کند.»علی تاجرنیا نماینده دور ششم مجلس شورای اسلامی ضمن اشاره به اینکه رهبران معنوی اصلاحات و محبوبیت آنها نزد مردم هم از علل مهم تبعیض‌هایی است که بین آنها و دیگر جناح ها قائل می‌شوند گفت:« شخصیت‌هایی که رهبری معنوی این جریان را به عهده دارند نزد مردم بسیار محبوب هستند واین نکته هم از دلایل هجمه هایی است که به سمت آنها روانه می‌شود ولی دلیل دیگر این اتفاق هم افول، اقبال و مقبولیت جناح اصولگرا میان مردم است که ناکارآمدی آنها را نشان می‌دهد و متاسفانه نگرشی که جناح مقابل احساس می‌کنند راه پیروزی و تاثیرگذاری و مدیریت بر کشور است حذف دیگران است و فکر نمی‌کند اگر جناح‌های مقابل بتوانند آزادانه نظر خود را مطرح کنند، همین امر باعث بالندگی یک جریان سیاسی می‌شود. بنابراین این اشتباه استراتژیک در دراز مدت باعث شده که جامعه از حضور بسیاری از چهره‌های اصلاح طلب در مدیریت ها محروم شود و در فقدان آنها هم اتفاقا جناح اصولگرا افول کرده است.»
ادامه این تبعیض ها باعث شکاف بین مردم و حکومت می‌شود
تاجرنیا همچنین تصریح کرد:« اگر می‌بینید جریان‌های خلق الساعه‌ای مثل احمدی نژاد و دوستان او ظهور می‌کنند و دریک دوره ای در مدیریت کشور تصمیم گیری می‌کنند و بعد هم حتی در تقابل با شعارهای اصلی اصولگرایی می‌ایستند، بازهم نشان دهنده ضعف جریان مقابل اصلاحات است که نه در گفتمان نه تشکیلات نتوانسته برابری کند. و به قیمت ظهور افراد و جریان‌های بی شناسنامه و بی اصالت، حاضر شده است جریان مقابل خود را کنار بزند. همه این مسائل در کنارهم مسیر رو به رشد کشور را مختل می‌کند. حتی در دولت روحانی که دولت اعتدال است و مورد حمایت نیروهای اصلاح طلب قرار گرفته و حتی رویکردهای معرف آن اعتدالی هستند بازهم نیروهای شاخص اصلاح طلب تحمل نمی‌شوند و نهایتا آن که در این میان ضرر کرده نظام جمهوری اسلامی و کشور ایران است.» وی ضمن تاکید بر لزوم پایداری اصلاح‌طلبان در برابر سختی‌های موجود برای آنها گفت:« واقعیت این است که جریان اصلاحات نیازمند به نوعی استواری بدون درگیری و تنش و البته صلابت و پافشاری بر اصول هویتی خود است. اما در این میان بازهم باید از درگیری و تنش جلوگیری کند تا مانع از بهانه دادن به جریان رقیب شود. به هرحال این مسیری است که به طور جبری در آن قرار داریم و مجبور به تحمل هستیم.» وی ضمن هشدار به دولت برای حفظ سرمایه های اجتماعی که اصلاحات همراه دارد گفت:« اعتماد مردم به جریان اصلاحات و این سرمایه اجتماعی هم روزی رو به ضعف می‌رود و مردم نسبت به جریان های درون نظام ناامید می‌شوند و این آغاز شکاف بین مردم و نظام حاکیمیت است که بحران آفرین خواهد بود و جای نگرانی دارد روحانی نباید به عقب برگردد.»
روحانی به وعده های خود عمل کند
اما تاجرنیا درپایان روحانی را موظف به عمل به وعده های خود دانست و به «ابتکار» گفت:« اصلاح طلبان می‌خواهند روحانی آزادی‌های اجتماعی و فردی را افزایش دهد و مواد قانون اساسی اجرا شود. چراکه روحانی با توجه به اهرم‌هایی که در اختیار دارد، به هرحال ستون اجرایی که اگرچه اختیارات تام ندارد اما اختیارات زیادی دارد، می‌تواند در به کارگیری از نیروهای وفادار به آرمان‌های اصلاحات و اعتدال خواهی به نوعی حرکت کند تا فضا مقداری دگرگون شود. وقتی می‌بینیم از جناح مقابل اصلاحات دائما فشار به آنها وارد می‌شود و از سوی دیگر هم در گزینش افراد کسانی ورود پیدا می‌کنند که دغدغه توسعه سیاسی و آزادی های اجتماعی را ندارند این برای جریان اصلاحات نگران کننده است. به نظرم روحانی اگر به وعده های قبل انتخابات خود عمل کند تقریبا به تمام مطالبات اصلاح طلبان پاسخ داده است. درواقع فقط نیاز است، آن سخنرانی ها باری دیگر گوش داده شوند و یادآوری شوند.»
دیوار محبوبیت اصلاح‌طلبان بلند است
احمد شیرزاد نماینده پیشین مجلس نیز در گفت‌و گو با «ابتکار» به بررسی این موضوع پرداخت و گفت:« دیوار قدرت اصلاح‌طلبان کوتاه است اما دیوار محبوبیت آنها بسیار بلند است و صحبت روحانی هم به مظلومیت اصلاح طلبان اشاره دارد. متاسفانه در برخی از نهادهای کشور نوعی تمایز بین افرادی که عقاید مختلف سیاسی دارند وجود دارد. درواقع آنها طبق عقاید و برداشت خود عده‌ای را نیروهای انقلاب و عده‌ای را خارج از نیروهای انقلاب می‌دانند. درحالی که فکر می‌کنم تفاوتی وجود ندارد و این نوعی خودخواهی و خودپسندی بعضی افراد است و این تمایز نابه جا احکامی که صادر می‌کنند در هر موضعی که هستند غیرعادلانه و غیر منصفانه است.» وی افزود:« با نگاه به فضای سیاسی فعلی متوجه می‌شویم کافی است فردی در عقاید خود نیم نگاهی به رویکردهای اصلاح طلبی داشته باشد و یا نزدیک به اصلاحات باشد از همه سمت تحت فشار قرار می‌گیرد. به عنوان مثال در خصوص انتخابات مجلس به اصلاح طلبان با شک و تردید نگاه می‌شود و عملا همیشه با رد صلاحیت گسترده آنها مواجه بوده‌ایم. اما اگر فردی چه اصولگرا باشد چه خود را به اصولگرایان چسبانده باشد، در کارهای دولتی اگر یک نفر از اصولگرایان تائید کند که او پایبند به اصول آنها است دیگر به قول معروف اورا از خود می‌دانند و مشکلی برسر راهش وجود ندارد.»
رفتار غیر منصفانه با اصلاح‌طلبان سابقه طولانی دارد
احمد شیرزاد در خصوص مواردی که در مجلس شاهد این تبعیض‌ها میان جناح‌ها بود، افزود:« من شاهد بودم در مجلس حتی در بحث های تخصصی مثلا نظر آقای ولایتی باید معیار قرار می‌گرفت. این نوع نگاه، نگاهی تبعیض آمیز است. یا مثلا وقتی از فرزندان و یا وابستگان اصلاح طلبان فردی متهم می‌شود به بدترین شکل با او رفتار می‌شود اما این موضوع در مورد جناح مقابل متفاوت است و این تفاوت هم بسیار چشمگیر است. البته در ظاهر می‌گویند رفتارها یکسان است و تفاوتی بین افراد در جناح های مختلف قائل نیستند به هر حال فکر می‌کنم این ناعدالتی و رفتار غیر منصفانه با اصلاح طلبان سابقه طولانی در بیست سال گذاشته دارد و باید در نقظه ای قطع شود و به آن پایان داده شود.» وی در پایان گفت:« متاسفانه این تبعیض در جامعه وجود دارد و جزیی از قوانین و رفتار عادی شده است به طوری که بین گزینش حتی برای استخدام افراد هم ظاهر آنها یا حضور آنها در نماز جمعه ملاک قرار می‌گیرد. در مواردی حتی متون قانونی ما این تبعیضات را قائل شده است. به عنوان مثال در قوانین گزینش تبعیض‌ها به طور قانونی اجرا می‌شوند. در مجلس ششم سعی براین داشتیم این قوانین را تغییر دهیم اما ممکن نشد. متاسفانه حساسیت ها و محدودیت هایی که وجود دارد به علاوه پشتیبانی شورای نگهبان از این قوانین مانع از اصلاح آنها در آن زمان و حتی بعد از آن و تا به امروز شده است.»