درگفت‌وگوی ویژه خبری مجری طرح گندم اعلام کرد میزان خرید تضمینی گندم 20 درصد رشد داشته است اما کارشناسان حاضر افزایش‌ تولید گندم را پایدار ندانستند آنها گفتند تولید گندم در کشور وابسته به باران و آب و هوا است نه مدیریت و رعایت مسائل فنی.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ندای گیلان به نقل از خبرگزاری فارس، در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری شب گذشته که با عنوان «آیا توقف واردات گندم به معنای خودکفایی در تولید است؟» برگزارش شد؛ اسماعیل اسفندیاری‌پور مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی، علی خان‌محمدی دبیر اجرایی توانمندسازی گندم‌کاران و غلامرضا فصیحی گندم‌کار نمونه به عنوان مهمانان تلفنی این برنامه و مانی جمشیدی کارشناس کشاورزی به عنوان مهمان حضوری در این برنامه به ارائه نظرات کارشناسی خود پرداختند.

اسماعیل اسفندیاری‌پور مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی در پاسخ به این سوال که چرا خرید تضمینی محصولات کشاورزی از جمله گندم تاکنون نتوانسته منجر به خودکفایی تولید گندم در کشور شود، گفت: تولید محصولات اساسی کشاورزی در تمام دنیا باید مورد حمایت قرار گیرد.

وی افزود: خرید تضمینی به عنوان یکی از ابزار حمایتی است و این موضوع منجر به افزایش رغبت در کشت محصولات کشاورزی برای کشاوران می‌شود.

مشاور وزیر جهاد کشاورزی بیان داشت: در سال 91 به علت مناسب نبودن نرخ خرید تضمینی گندم حدود 2 میلیون و 200 هزار تن گندم از کشاورزان خریداری شد و در مدت یک سال 3 بار قیمت گندم تغییر کرد.

اسنفدیاری‌پور تصریح کرد: اما در سال 92 با اعلام به موقع قیمت تضمینی و تعیین نرخ مناسب برای آن 4 میلیون و 600 هزار تن گندم به صورت تضمینی از کشاورزان خریداری شد.

وی با اشاره به خرید 6 میلیون و 700 هزار تن گندم به نرخ تضمینی از کشاورزان در سال 93 تصریح کرد: در سال 94 با 20 درصد رشد، خرید تضمینی گندم از کشاورزان به 8 میلیون و 80 هزار تن رسید و این موضوع نشان می‌دهد که با رشد نرخ تضمینی محصولات کشاورزی، تمایل کشاورزان به کشت و افزایش تولید بیشتر می‌شود.

اسفندیاری پور با اشاره به متوسط عملکرد گندم آبی در میانگین 3 ساله منتهی به سال 91 تصریح کرد: میانگین عملکرد گندم آبی در این سال‌ها 2 هزار و 700 کیلو بوده است اما در حال حاضر متوسط عملکرد ما در گندم آبی به 3 هزار و 400 کیلو رسیده است و در گندم دیم هم از 800 کیلو در هکتار به 1035 کیلو رسیده‌ایم.

وی بیان داشت: میانگین جهانی تولید گندم 3 هزار و 100 کیلو است.

معاون وزیر جهاد کشاورزی افزود: عملکرد گندم آبی ایران در هر هکتار 300 کیلو بیشتر از میانگین جهانی است و این رقم براساس گزارش رسمی فائو اعلام می‌شود.

وی تصریح کرد: حجم بذر مصرفی در سال‌های گذشته رو به رشد بوده و کل بذر مصرفی کشورمان 98 درصد به صورت اصلاح شده است.

اسفندیاری گفت: از 290 هزار تن بذر اصلاح شده در سال جاری طی سالهای اخیر به 405 هزار تن رسیده‌ایم.

وی تصریح کرد: 52 رقم بذر گندم آبی و 13 رقم بذر گندم دیم در کشور وجود دارد.

وی همچنین تصریح کرد: سال گذشته 800 میلیارد و امسال 1000 میلیارد تومان تسهیلات برای مجهز شدن مزارع و مکانیزه کردن کشاورزی به کشاورزان پرداخت شده است.

مشاور وزیر جهاد کشاورزی گفت: در 2 سال گذشته 85 درصد نیاز کشور به گندم در داخل تولید شده است و با اجرای طرح‌های افزایش تولید گندم، در 3 سال آینده، کشور در تولید این محصول خودکفا می‌شود.

وی همچنین اختلاط گندم‌های وارداتی با گندم‌های تولید داخل را نپذیرفت و آن را رد کرد و این موضوع را نادرست عنوان کرد.

* افزایش تولید گندم ناشی از کاهش کشت سایر محصولات است

در ادامه مانی جمشیدی کارشناس کشاورزی بیان داشت: سیاست خرید تضمینی یکی از سیاست‌هایی است که دولتها برای حمایت از کشاورزان اعمال می‌کنند اما حقیقت این است که کشاورزی ما دچار یکسری مشکلات زیرساختی از جمله بهره‌وری آب و … است.

وی افزود: در موضوع زراعت و از جمله گندم دولتها اغلب، بحث خرید تضمینی را لحاظ می‌کنند در حالیکه در کشاورزی، نهاده‌ها، بذر، کود، سم، افزایش عملکرد، اقتصادی شدن مقوله کشاورزی، افزایش راندمان آب موثر است و نهایتاً همه اینها قیمت تمام شده‌ای می‌شود که همان قیمت تضمینی است و دولت هم با روش‌هایی که قانون آن را معین کرده نرخ تضمینی خرید محصولات کشاورزی را اعلام و لحاظ می‌کند.

وی با اشاره به آمار نرخ خرید تضمینی گندم در سال‌های 84 تا 93 تصریح کرد: طی این سالها قیمت گندم 5.6 برابر شده است و نرخ خرید تضمینی گندم در سال 92-93 نسبت به نرخ خرید تضمینی گندم سال قبل، 91 درصد افزایش داشته است اما علیرغم این رشد قیمت در بحث افزایش تولید گندم شاخص رشد مشاهده نمی‌شود.

وی در پاسخ به این سوال که دلیل این موضوع که رشدی در تولید گندم طی این سالها مشاهده نشده است، گفت: در کشاورزی عوامل مختلفی دخیل است، مهمترین بحث آن نبود الگوی کشت است که البته وزارت جهاد معتقد است که الگوی کشت وجود دارد، اما باید گفت که الگوی کشت به اجرا در نمی‌آید.

این کارشناس کشاورزی با بیان اینکه خرید تضمینی یکی از ابزارهایی است که از کشاورزان حمایت می‌کند، گفت: مباحثی مطرح شده توسط آقای اسفندیاری در مورد خرید تضمینی و اینکه نرخ مناسب آن منجر به افزایش تولید می‌شود کارشناسی نیست بهتر است که ایشان بگویند برای افزایش عملکرد، بهبود مکانیزاسیون، بهبود کیفیت بذر، بهبود مکانیزم خرید چه اتفاقی در کشور افتاده است.

وی تصریح کرد: برای رسیدن به خودکفایی مباحث زیادی از جمله کاهش مصرف، هدفمندکردن یارانه‌ها مطرح است همچنین کاهش ضایعات در برداشت و تولید محصول بسیار مهم است اما متاسفانه دولت‌ها فقط یک بخش یعنی افزایش نرخ خرید تضمینی و افزایش قیمت را که در نهایت فشار آن به سفره مردم وارد می‌شود را انتخاب می‌کنند و این راحت‌ترین راه برای آنها است.

جمشیدی تصریح کرد: افزایش 2 برابری تولید یک محصول در یک سال نشانه پایداری برای کشاورزی نیست و بیشتر نشانگر یک جو آنی است.

این کارشناس کشاورزی با اشاره به اینکه صرف اراضی کشاورزی محدود است، بیان داشت: با توجه به اینکه در 10 سال گذشته افزایشی در عملکرد تولید گندم مشاهده نشده است بنابراین افزایش تولید گندم در یکی دو سال اخیر حکایت از آن دارد که گندم جایگزین کشت محصولات دیگر شده است.

وی بیان داشت: اثرات این موضوع در یکی دو سال آینده و در محصولات دیگر همچون جو و ذرت آشکار می‌شود.

وی افزود: در سال 83 جشن خودکفایی گندم گرفته می‌شود اما 10 سال بعد یعنی در سال 93 شاهد واردات حدود 7 تن گندم هستیم.

وی تصریح کرد: عملکرد وزارت جهاد کشاورزی در بخش تولید گندم مقطعی است و به دلیل عدم نظارت کافی، گندم‌های وارداتی با گندم‌های تولیدی داخل کشور مخلوط و برخی محموله‌های این محصول 2 یا 3 بار به دولت فروخته می‌شود.

* امسال گندم‌های وارداتی با گندم تولید داخل مخلوط و به دولت فروخته شد/ مقدار خرید تضمینی گندم واقعی نیست

وی تأکید کرد: بهره‌وری در تولید گندم در سال‌های اخیر تغییر چندانی نداشته و با توجه به اینکه بیشترین تولید گندم در بخش دیم است بنابراین اگر باران ببارد گندم داریم و اگر باران نبارد گندم نداریم.

جمشیدی میانگین تولید گندم آبی در دنیا را 4 تن عنوان کرد و اظهارداشت: فائو میزان تولید محصولات کشاورزی کشور را براساس گزارش‌هایی که کشورهای مختلف به قائو ارائه می‌دهند اعلام می‌کند.

کارشناس حوزه کشاورزی در این برنامه با اشاره به اختلاف قیمت وارداتی گندم و نرخ تضمینی اعلام شده توسط دولت اظهارداشت: هرجایی که مابه‌التفاوت و اختلاف قیمت باشد عملاً فساد وجود دارد.

وی تصریح کرد: واقعیت این است که اختلاف گندم داخلی با وارداتی انجام شده است و خود دولت هم این احساس را داشت و برای واردات گندم و جو اخذ مابه‌التفاوت 150 تومانی مصوب کرد.

* علی خان‌محمدی دبیر اجرایی توانمندسازی گندم‌کاران گفت: صندوق بیمه کشاورزی با اهداف تولید هماهنگی ندارد و این صندوق باید تضمینی برای تولید باشد اما این تضمین به خوبی صورت نگرفته است.

* غلامرضا فصیحی گندم‌کار نمونه بیان داشت: نرخ خرید تضمینی گندم بیش از هزینه‌های تمام شده تولید آن است و دولت باید بر روی نرخ خرید تضمینی گندم تجدیدنظر کند.

وی تصریح کرد: همچنین دولت و وزارت جهاد کشاورزی باید از نظرات کشاورزان در تصمیم‌گیری‌ها بهره گیرد و آنها را در این مسائل مشارکت دهد.

انتهای پیام/

http://fna.ir/L9YUE2