‌‌‌‌‌ندای گیلان:خبرگزاری فارس ـ هنر تکه‌چسبانی یا کلاژ یکی از تکنیک‌های خلق آثار هنری است که در انتخاب مواد و مصالح محدودیت چندانی وجود ندارد و هنرمند می‌تواند در آن از تکه‌های کاغذ، روزنامه، مجله، پارچه، نخ‌ و چوب برای انتقال مفاهیم استفاده کند. این روش برای بیان موضوعات مختلف به کار گرفته می‌شود.  «زهرا کیانی» […]

‌‌‌‌‌ندای گیلان:خبرگزاری فارس ـ هنر تکه‌چسبانی یا کلاژ یکی از تکنیک‌های خلق آثار هنری است که در انتخاب مواد و مصالح محدودیت چندانی وجود ندارد و هنرمند می‌تواند در آن از تکه‌های کاغذ، روزنامه، مجله، پارچه، نخ‌ و چوب برای انتقال مفاهیم استفاده کند. این روش برای بیان موضوعات مختلف به کار گرفته می‌شود.  «زهرا کیانی» یکی از هنرمندان متعهدی است که در حوزه تصویرگری فعالیت می‌کند و آثار ارزشمند زیادی در حوزه دین خلق کرده که می‌توان به «امام رئوف»، «حضرت رقیه سلام الله علیها»، «رحمة للعالمین»، «عترت»، «بوسه سنگ بر پیشانی اباعبدالله» و «رمضان» اشاره کرد.

عترت پیامبر اسلام (ص) در این گفت‌وگو «زهرا کیانی» به فعالیتش در تکنیک کلاژ، مراحل تولید اثر، اهداف، سفارشات کار و سوژه‌ها پرداخته است که در ادامه می‌خوانیم.حدود سال 85 با آمدن به قم و با حضور در انجمن هنرهای تجسمی، تصویرسازی را به طور خاص در محضر استاد «محمدمهدی نوری» آموختم. گذراندن چند ترم گرافیک در دانشگاه هم در پیشرفت کارم بی‌تأثیر نبود.کار تصویرسازی را به طور جدی از نشریات ملیکا، سنجاقک و پوپک شروع کردم. با تکنیک‌های مختلفی کار می‌کردم. تا اینکه یکی از سفارش ها اصلاحیه خورد و من کل کار را تغییر دادم و باز تکنیک کلاژ استفاده کردم؛ کارم مورد استقبال زیادی قرار گرفت؛ طوری که تا دو سه کتاب بعدی تأکید می‌کردند به شیوه همان کار کنم؛ همین موضوع باعث شد تا با جدیت بیشتری برای کلاژ وقت بگذارم.  چون تولید کتاب با موضوعات مذهبی در قم زیاد است، اکثر سفارشات مذهبی است. البته خودم هم دوست دارم عمرم را در راهی خرج کنم که به غیر از بعد مادی، ان‌شاءالله باقیات صالحات باشد.

همیشه با توکل بر خدا یک سفارش را قبول می‌کنم؛ می‌دانم اگر یک لحظه خداوند نظرش را بردارد قلمم روی کاغذ حرکت نمی‌کند؛ چیزی از خودم ندارم که به آن افتخار کنم و هر چه هست لطف بی‌پایان خداوند است.  

هر چیزی که اطرافم می‌بینم به چشم کاربردی نگاه می‌کنم؛ گاهی وقتها حتی لباس‌ را از رنگ و طرحی انتخاب می‌کنم که بعداً هم بتوانم از پارچه‌اش در کارهایم استفاده کنم. دو سه نفر خیاط هستند که برایم دور ریز پارچه‌هایشان را نگه می‌دارند و من توانستم آرشیو بزرگی از پارچه و مقوا درست کنم؛ این مقواها و پارچه‌ها را بر اساس رنگ جدا می‌گذارم تا پیدا کردن آنها راحت باشد. از هر پارچه‌ای که به دستم می‌رسد یک قطعه در فایل‌های کنار میز کارم می‌گذارم و بقیه را در کمد نگهداری می‌کنم.  استاد صلواتیان می‌گفت از پیشینیان ما بودند کسانی که برای خلق نقاشی‌های موفقی که امروزه هم مخاطب خودش را دارد و از کارهای ماندگار به حساب می‌آید وضو می‌گرفتند و از خداوند طلب یاری می‌کردند و می‌گفتند باید آنچه را که خداوند می‌خواهد را نقاشی کنیم. 

لحظه افطار برای کشیدن نقاشی‌هایی مرتبط با اهل بیت (ع) روضه گوش می‌دادند و با اشک چشم زنگار را از دل پاک می‌کردند تا نور خدا در آینه دل بتابد و قابلیت دریافت الهامات را پیدا کند. یکی دیگر از اساتید هستند که هر وقت کاری برای اهل بیت علیهم السلام می‌خواهند انجام دهند گاهی چند روز روزه می‌گیرند تا صفای باطن پیدا کنند و بتوانند آنچه شایسته خاندان نبوت هست تصویر کنند؛ باید از این بزرگواران الگو گرفت.  به علاوه، برای تصویرگری کتاب یا نشریه باید با قصه ارتباط برقرار کنیم و بارها و بارها اتود بزنیم تا به کاراکتر دلخواه و ترکیب مورد نظر از لحاظ زاویه دید و ترکیب‌بندی برسیم. برای تصویرگری کتاب پیوستگی داستانی و هماهنگی فریم‌ها به لحاظ طراحی و فضاسازی و روایتگری تصاویر فرای قصه هم اهمیت دارد.
بعد از اتود نوبت اجراست؛ برای انتخاب پارچه و مقوا وقت زیادی صرف می‌کنم تا همه اجزا کار هماهنگ باشند. گاهی بعضی قطعات چند بار عوض می‌شوند تا مناسب‌ترین رنگ و جنس را پیدا کنم.

 

لحظه شهادت امام رضا (ع) تا به حال برای انتشارات جمال، نشر معروف، مرکز تخصصی مهدویت، ستاد اقامه نماز، انتشارات مؤسسه امام خمینی (ره) بیش از 15 جلد کتاب کار کردم.کتاب‌های «آسمانی به رنگ خون» در انتشارات مؤسسه امام خمینی(ره)، «چهارده شماره چهارده ستاره»، «معصومین و کودکان»، سه جلد از «مجموعه خدا و قصه‌هایش» در انتشارات جمال و «پرستوی مهربان» در مرکز تخصصی مهدویت به چاپ رسیده است.فکر می‌کنم بهترین کاری که می‌توانم انجام دهم این است که وقتم را برای تصویرگری کارهای ارزشی بگذارم تا از خالق دست‌هایم سپاسگزاری کرده باشم. به نظرم هنرمندان ما باید زرنگ باشند. موقع انجام کار به این فکر می‌کنم که ممکن است کتابی که من برای اباعبدالله (ع) تصویرگری می کنم، بتواند روی بچه‌ها تأثیر بگذارد و قلبشان را به حضرت نزدیکتر کند. ممکن است این کتاب‌ها روزی که من نباشم تجدید چاپ شود.از اساتیدمان آموختیم کسی که در عرصه هنر دینی قلم می‌زند می‌تواند زمینه‌ساز ظهور حضرت مهدی (عج) باشد. به ما آموخته‌اند عمر خیلی سریعتر از آنچه که فکر کنیم می‌گذرد، پس چیزی را از خودت به یادگار بگذار که ارزش داشته باشد.   به فرموده رهبر عزیزمان در این زمانه، اولویت ما توجه به فرهنگ است و هنرمندان در خط مقدم جبهه جنگ نرم هستند. ایشان می‌فرمایند دغدغه فرهنگ گاهی خواب را از چشمم می‌گیرد. هنرمندان باید به هوش باشند و دین خود را ادا کنند. رضایت رهبری در کارهایم برایم مهم است؛ روزی که بتوانم لبخندی بر لبان رهبرم بنشانم، از این رضایت سپاسگزار خداوند خواهم بود. 

تلاوت قرآن کریم هنرمندان ارزشی زیادی هستند که کارهای بسیار خوبی انجام می‌دهند؛ مدتی است گروهی به نام تصویرگران انقلابی مختص خانم‌های تصویرگر در تلگرام تشکیل دادیم. بعضی از اعضای گروه حرفه‌ای هستند و بعضی هم افراد علاقه‌‌مندی که به دلیل نگاه خاص خانواده‌ها به رشته هنر و فضای خاص کلاس‌ها و آموزشگاه‌های هنری موفق نشده بودند قبل از این، آموزشی ببینند.

مدتی جلسات هفتگی تبادل تجربیات و سطح سنجی داشتیم و اوایل امسال، بحث آموزش و ارتقای سطح توانایی بچه‌های مذهبی را که دغدغه اصلی‌مان بود به حول و قوه الهی آغاز کردیم.نمایشگاه تصویرسازی «در انتظار خورشید» به مناسبت نیمه شعبان اولین حرکت جمعی این گروه کوچک بود و ان‌شاءالله این حرکت ادامه خواهد داشت.
به بهانه نمایشگاه و رفت و آمدی که به کانون هنرهای شیعی برای دریافت مشورت و حمایت استاد نجابتی داشتیم، گفت‌وگوهایی صورت گرفت و بحمدالله اتفاقات خوبی رقم خورد.
قرار است با چند نفر از دوستانی که بیش ازمن برای این تشکل و نمایشگاه تلاش کرده اند، برای فعالیتهای واحد خواهران کانون همکاری داشته باشیم.
ان‌شاءالله به زودی آموزشگاه کانون هنرهای شیعی آغاز به کار خواهد کرد و با دعوت از اساتید طراز اول و متعهد، پذیرای دوستانی خواهد بود که مشتاق آموختن اصولی مبانی هنری برای اعتلای فرهنگ اسلامی شیعی هستند.

در حال حاضر در کانون هنرهای شیعه، برگزاری کارگاه تصویرسای تخصصی و تربیت مربی با حضور استاد صلواتیان را در دست اقدام داریم که باز 21 تیرماه شروع خواهد شد.در پایان از خداوند سپاسگزارم که مرا در این مسیر قرار داد. همچنین از اساتید دلسوز، پدر و مادر مهربان و همسر عزیزم برای همراهی در این راه تشکر می‌کنم.انتهای پیام/ج