به گزارش ندای گیلان،چند ماه پس از اجراي سرشماري كشاورزي ۱۴۰۳ از سوي مركز آمار ايران، حالا نتايج اين طرح آماري بزرگ منتشر شده و اعداد و جداول از تغييرات محسوس در بخش كشاورزي استان و كشور حكايت دارد. سرشماري كشاورزي بزرگترين طرح آماري كشور پس از سرشماري نفوس و مسكن است كه در بازههاي زماني ۱۰ساله در ايران اجرا ميشود و آخرين سرشماري پيش از طرح سال گذشته به سال ۱۳۹۳ بازميگشت.
اهميت اين سرشماري و نتايج آن جايي مشخص ميشود كه بدانيم در سرشماري كشاورزي آمار و اطلاعات درباره وضعيت كشاورزي در كوچكترين واحد جغرافيايي و دوردستترين روستاها و شهرهاي منتخب گردآوري شده و امكان برنامهريزي براي تأمين امنيت غذايي و رشد اقتصادي را فراهم ميكند.
در گزارش اول بررسي نتايج سرشماري كشاورزي ۱۴۰۳، به شاخصهايي همچون تعداد بهرهبرداران، جنسيت، نوع بهرهبرداري و سهم متوسط بهرهبرداران از اراضي كشاورزي در استان ميپردازيم.
در سرشماري كشاورزي ۱۴۰۳، تعداد ۴ ميليون و ۲۸۷ هزار بهره بردار كشاورزي در سطح كشور سرشماري شدند كه از اين مقدار، تعداد ۲۷۳ هزار بهرهبردار در استان گيلان به ثبت رسيده كه موجب شده اين استان با سهم ۴/۶ درصدي از كل كشور رتبه پنجم در بين استانها را به خود اختصاص دهد.
نتايج اين سرشماري نشان ميدهد تعداد بهرهبرداري كشاورزي استان در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال ۱۳۹۳ حدود ۱۰ درصد كاهش داشته است و از سوي ديگر آمار بهرهبرداران كشاورزي غيرساكن (خانوارهايي كه درجايي ديگر سكونت دارند) ۹ درصد افزايش را نشان ميدهد تا جايي كه از مجموع ۲۷۳ هزار بهرهبردار استان گيلان، تعداد ۹۱ هزار واحد متعلق به بهرهبرداران غيرساكن در استان است.
سهم متوسط ۰.۷ هكتاري بهرهبرداران در گيلان
همچنين از مجموع ۲۷۳۴۹۳ بهرهبرداري كشاورزي استان گيلان، ۲۴۶ هزار (۹۰ درصد) بهرهبرداري داراي فعاليت زراعت يا باغداري، داراي زمين كشاورزي غير گلخانهاي بوده كه سهم هر بهرهبرداري كشاورزي به طور متوسط ۰.۷ هكتار است.
نكته حائز اهميت ديگر اين است كه حدود ۲۷ هزار معادل ۱۰ درصد بهرهبرداريها از نوع بهرهبرداري بي زمين بودهاند كه نسبت به سرشماري سال ۹۳ كاهش حدوداً ۲۵ درصدي داشته است.
زنان گيلاني پيشتاز كشاورزي در ايران
نتايج سرشماري عمومي كشاورزي در سال ۱۴۰۳، نشان ميدهد كه تعداد بهرهبرداريهاي متعلق به اشخاص حقيقي در كشور ۴ ميليون و ۲۳۷ هزار بهرهبرداري بوده كه ۳ ميليون و ۸۵۵ هزار، معادل ۷/۹۱ درصد توسط بهرهبردار مرد و ۳۵۲ هزار معادل ۳/۸ درصد توسط بهرهبردار زن مديريت شده است. بر همين اساس تعداد بهرهبرداريهاي متعلق به اشخاص حقيقي در استان گيلان ۲۷۳ هزار بهرهبرداري بوده كه توسط ۲۲۷ هزار معادل ۲/۸۳ درصد بهرهبردار مرد و ۴۵ هزار معادل ۸/۱۶ درصد بهرهبردار زن مديريت شده است كه ازاينحيث به ترتيب رتبههاي ۳۱ و اول در بين استانهاي كشور را به خود اختصاص داده است.
*تهيه خبر: الياس بشري
- نویسنده : الیاس بشری
Tuesday, 15 July , 2025