آمریکا تا کنون بارها خواستار انحلال بسیج مردمی یا حشد الشعبی عراق شده،نیرویی که به وسیله سپاه پاسداران در جنگ عراق با داعش تشکیل و تعلیم داده شد و هم اکنون جایگاه ویژه ای در این کشور دارد.

ندای گیلان- علی موسوی خلخالی :اقدام دولت آمریکا به ریاست دونالد ترامپ در گنجاندن سپاه در فهرست گروه های تروریستی عواقب بسیاری دارد.

جدای از عواقب خطرناکی که این اقدام می تواند در پی داشته باشد، نشان از آن دارد که افراد اطراف ترامپ، جنگ طلبانی هستند که سودای پیاده سازی سناریوی عراقی جدید در خاورمیانه، بدون توجه بر عواقب و ابعاد آن دارند اما جوانب دیگری نیز دارد؛ از جمله این که این اقدام بر نوع همکاری سپاه با گروه های متحد خارجی اش تاثیر مستقیم می گذارد.

مثلا در عراق که حمایت سپاه از گروه های مبارز عراقی به ویژه در مسئله مبارزه با تروریسم، تاثیری شگرف در تامین امنیت این کشور داشته است.

بر کسی پوشیده نیست گروه هایی که هم اکنون تحت لوای حشد الشعبی گرد آمده اند، همگی متاثر از سپاه پاسداران و مورد حمایت آن هستند.

این گروه ها که در زمان فتوای مرجعیت در پی ورود داعش به عراق برای مبارزه با آن تحت عنوان حشد الشعبی شکل گرفتند، گروه های نوپایی بودند که نیاز به آموزش های همه جانبه نظامی و امنیتی داشتند که در سایه خودداری کشورهای خارجی نظیر ایالات متحده از انجام آن، ایران به طور کامل این مسئولیت را بر عهده گرفت و این مسئله سبب شد تا نوعی وابستگی امنیتی – نظامی – اعتقادی به سپاه در میان نیروهای حشد الشعبی ایجاد شود.

وانگهی از آن سو، ایالات متحده که خود چندان دل خوشی از گروه های حشد الشعبی ندارد و همواره به صراحت از مقام های عراقی انحلال آن را خواستار شده است، اکنون می تواند در راستای این اقدام خود علیه سپاه آن ها را تحت فشار بگذارد.

اگرچه تا کنون آمریکا برخی گروه های حشد الشعبی را در فهرست گروه های تروریستی خود قرار داده است،می توان پیش بینی کرد که فشارهای آمریکا به طرف های عراقی با دو واکنش مواجه شود؛ یا نیروهای حشد الشعبی و گروه های تشکیل دهنده آن تسلیم فشارهای آمریکا شوند و به تدریج از ایران و سپاه پاسداران فاصله بگیرند که با توجه به نوع رابطه و در هم تنیدگی روابط دو جانبه آن ها و همچنین روحیه ضدآمریکایی موجود نزد گروه هایی نظیر حشد الشعبی وقوع چنین اتفاقی بعید و حتی غیرممکن است یا این که در برابر خواسته و فشارهای آمریکا بایستند که احتمال آن بیشتر است.

بیشتر از تحلیل سیاسی در ندای گیلان بخوانید:

پیامدهای تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران توسط آمریکا چیست؟|رژیم آمریکا چه هدفی را دنبال می کند؟

 

در این صورت فشارهای آمریکا می تواند اصطکاکش با نیروهای حشد الشعبی را افزایش دهد. از سوی دیگر، با تروریستی دانستن نیروهای آمریکایی از سوی ایران، تهران نیز می تواند فشارهای بیشتری را به طرف عراقی برای فشار بر آمریکایی ها آغاز کند.

مثلا می تواند به نمایندگان مجلس عراق فشار بیاورد که قانون خروج نیروهای آمریکایی از خاک عراق را تصویب کنند.به این ترتیب می توان پیش بینی کرد که احتمالا بحرانی تازه شکل بگیرد که به سرعت پیچیده و ابعاد آن گسترده تر شود. البته این احتمال فقط شامل عراق نیست، بلکه در کشورهایی نظیر لبنان، یمن و سوریه بروز چنین اتفاقی پیش بینی می شود.