در حالی صندوق بین المللی پول رشد اقتصادی ایران برای سال جاری میلادی را منفی 6 درصد اعلام کرده بود حالا در گزارش جدید خود رشد اقتصادی ایران برای سال آینده را مثبت ارزیابی کرده است اما بازار و اقتصاددانان ایرانی تا این اندازه خوشبین نیستند

به گزارش ندای گیلان روزنامه اعتماد امروز در مقاله ای نوشت:اقتصاد ایران مدت‌هاست که حال خوبی ندارد و در این میان برخی از صاحب‏نظران معتقدند که اوضاع اقتصادی را نمی‌توان در کوتاه‌مدت تغییر داد. این در حالی است که اخیرا صندوق بین‌المللی پول پیش‌بینی کرده است که ایران پس از پشت‌سر گذاشتن ۲ سال سخت، نرخ رشد اقتصادی آن از سال آینده میلادی مثبت خواهد شد. البته باید توجه داشت که رشد اقتصادی ایران در سال جاری میلادی همچنان منفی ۶ درصد پیش‌بینی شده است.
صندوق بین‌المللی پول در جدیدترین گزارش «چشم‌انداز اقتصادی جهان» نرخ رشد تولید ناخالص داخلی ایران در سال ۲۰۱۹ را بدون تغییر نسبت به گزارش قبلی که در ماه آوریل (اواسط فروردین) منتشر شد، منفی ۶ درصد پیش‌بینی کرد. بر اساس گزارش صندوق بین‌المللی پول، نرخ رشد اقتصادی ایران در سال گذشته میلادی منفی ۳.۹ درصد بوده است که با توجه به‌شدت گرفتن تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا، در سال جاری میلادی به منفی ۶ درصد خواهد رسید.

گفتنی است اگر این پیش‌بینی‌ها صحیح باشد واقعیت به این معنا خواهد بود که اقتصاد ایران در سال جاری میلادی سال سختی را سپری خواهد کرد. اما از سویی دیگر وقتی پیش‌بینی‌ها برای سال آتی رنگ دیگری به خود می‌گیرد و شرایط را مساعدتر نشان می‌دهد می‌توان با خیالی آسوده‌تر این سختی را پشت سر گذاشت.

 

حال با توجه به این پیش‌بینی که توسط صندوق بین‌المللی انجام شده است این سوال مطرح می‌شود که تا چه میزان می‌توان به این پیش‌بینی امیدوار بود و اینکه چرا پیش‌بینی‌ها از وضعیت اقتصاد ایران برخلاف ماه‌های گذشته رنگ امیدواری به خود گرفته است؟ علی قنبری، استاد دانشگاه و کارشناس مسائل اقتصادی تحریم‌های اخیر را دلیلی برای منفی شدن رشد اقتصاد ایران دانست.

 

وی با توجه به این مسائل درخصوص پیش‌بینی صندوق بین‌المللی پول درباره اقتصاد ایران و در پاسخ به علل این پیش‌بینی به «ابتکار» گفت: در این مدت طبیعی بود با توجه به عدم آمادگی در مقابل تحریم‌ها و فشارهای وارده از سوی آمریکا و متحدانش اقتصاد ما با رکود مواجه شود و به دلیل مشکلات تحریم ما با عدم رشد اقتصادی مواجه شویم. اتفاقات اخیر باعث شد که تولید با دچار مشکل شود، تقاضا افزایش یابد و تورم ایجاد شود، درواقع باعث شد که ما یک نوع تورم رکودی را در سال گذشته و همچنین سال جاری شاهد باشیم. اما طبق پیش‌بینی صندوق بین‌المللی پول از وضعیت اقتصادی ایران در سال آتی باید بگویم که ما در سال آینده آمادگی لازم را برای مقابله با مشکلات داریم، به عبارتی دیگر با در نظر گرفتن راه‌های دور زدن تحریم‌ها، تاکید بر تولیدات داخلی و کنترل مسائل و مشکلات کنونی طبیعی است که ایران از رکود خارج و با رشد مثبت مواجه شود. بنابراین با توجه به شرایط داخلی کشور صندوق بین‌المللی پول هم اینگونه وضعیت اقتصاد ایران را در سال آتی اینگونه پیش‌بینی کرده است.
این استاد دانشگاه و کارشناس اقتصادی در بخشی دیگر از سخنانش نسبت به میزان صحت این پیش‌بینی اشاره کرد و گفت: با توجه به برخی عوامل می‌توان نسبت به پیش‌بینی‌های انجام شده امیدوار بود. چراکه مشخص است شرایط اقتصادی به تعادل و ثبات رسیده، نرخ ارز از تب و تاب افتاده یا به عبارتی دیگر در شیب ملایم و کاهنده قرار گرفته است و شاهد هستیم که بازار تا حدودی تحت کنترل است. از سویی دیگر تولید داخلی افزایش یافته و به هر حال علائم اقتصادی نشان می‌دهد که پیش‌بینی صندوق بین‌المملی پول می‌تواند صحت داشته باشد و می‌توان امیدوار بود که در سال آتی شاهد اتفاقات مثبت در اقتصاد باشیم.
مثبت شدن رشد اقتصادی راه دشواری است؟
مسعود دانشمند، کارشناس اقتصادی، رسیدن به رشد اقتصادی با توجه به شرایط کنونی کشور را راهی دشوار دانست و در این‌باره به «ابتکار» گفت: در حال حاضر قیمت‌ها در سطح دیگری قرار گرفته است، به عبارتی دیگر قیمت‌ها ثبات خود را به‌گونه‌ای پیدا می‌کنند. اکنون و با توجه به شرایط فعلی باید گفت که ما در ثبات قرار گرفته‌ایم و نباید آن را با رشد اقتصادی یکی بدانیم. البته باید گفت که در ماه‌های آتی از رشد اقتصادی منفی که اکنون اقتصاد ما با آن روبه‌رو است کاسته می‌شود، اما اینکه بخواهیم به سمت رشد اقتصادی مثبت حرکت داشته باشیم کمی دشوار خواهد بود.
این کارشناس اقتصادی در ادامه به پیش‌بینی صندوق بین‌المللی درخصوص وضعیت اقتصاد ایران در سال آتی اشاره کرد و گفت: همانطور که اشاره کردم مثبت شدن رشد اقتصادی دشوار خواهد بود و برای این اتفاق باید تولید ما رونق بگیرد. برای رونق تولید باید دسترسی به بازار و تهیه مواد اولیه آسان باشد. این ماجرا به این سادگی اتفاق نمی‌افتد. اما وقتی چنین پیش‌بینی‌هایی انجام می‌شود باید بدانیم که مشروط به شرایطی است. ما اکنون رشد اقتصادی منفی 6 داریم و صندوق بین‌المللی پول بر اساس شرایطی این پیش‌بینی را کرده‌ است.
وی افزود: به عبارتی دیگر اگر ما بتوانیم با جامعه جهانی تعامل داشته باشیم، از تحریم‌ها عبور کنیم، اگر تولیدات و اشتغال در اقتصاد افزایش پیدا کند و نرخ فلاکت کاهش یابد می‌توانیم امیدوار باشیم که در سال آتی رشد اقتصادی مثبتی خواهیم داشت.