رئیس سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با تاکید بر اینکه مسائل کتاب‌فروشان دغدغه خودش و وزیر فرهنگ است، گفت: قبول حذف کتاب‌فروشان از فعالیت در بخش مجازی نمایشگاه برایم بسیار سخت بود، این تصمیمی بود که یک مجموعه قابل دفاع گرفته بودند.

به گزارش ندای گیلان، محسن جوادی گفت: چیزی که ما را به سمت این تصمیم کشاند تا همکاران کتاب‌فروش در این دوره نمایشگاه فعال نباشند، بحث‌های فنی بود؛ امکان اینکه بتوانیم به شکل مطلوب از حضور کتاب‌فروشان در بخش مجازی پشتیبانی کنیم، مهیا نبود.

رئیس سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با اشاره به مشکلاتی که در چرخه نشر از تولید کتاب تا عرضه و فروش در کتاب‌فروشی مطرح است، توضیح داد: این روزها شرایطی مهیا نبود که بتوانیم در آن با اقداماتی به نقدینگی نشر اضافه کنیم، می‌دانیم اگر نقدینگی نباشد کتاب جدیدی منتشر نخواهدشد. اگر پیش از این مکانیسم‌های چرخه نشر را اصلاح کرده بودیم، امروز با چنین مشکلاتی مواجه نمی‌شدیم.

سرپرست معانت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره تمایل خرید کتاب بعد از برگزاری نمایشگاه و شرکت مردم در طرح پنج روزه برای حمایت از کتاب‌فروشان، توضیح داد: گفته می‌شود شاید بعد از برگزاری نمایشگاه تمایل مردم به خرید کتاب کم شود، اما اینطور نیست زیرا کتاب‌فروشان می‌توانند در سامانه «بازار کتاب» آثاری را بفروشند که سال‌های قبل منتشر شده است و ناشران طبق آیین‌نامه نمایشگاه کتاب، حق فروش آن‌ها را در این رویداد نداشتند.

او ادامه داد: سعی می‌کنیم در هر نمایشگاهی که بعد از این و در طول سال شکل می‌گیرد مانند نمایشگاه‌های موضوعی، استانی، کودک، مناطق آزاد و جغرافیای خاص، کتاب‌فروشان را سهیم کنیم. همچنین سعی می‌کنیم از طریق حمایت‌های فصلی تا حدودی از مشکلات آن‌ها کم کنیم. می‌دانیم که هیچ کدام نمی‌تواند مشکلات اساسی کتاب‌فروشان را حل کند و باید فکر اساسی برای رفع مشکلات کتاب‌فروشی‌ها کرد. مشکلات کتاب‌فروشان در سطح جهانی هم مطرح است و فقط ایران با این مسائل مواجه نیست.

باید از درمان‌های مقطعی فراتر رفت

جوادی با تاکید بر اینکه مسائل کتاب‌فروشان دغدغه خودش و وزیر فرهنگ است، گفت: قبول حذف کتاب‌فروشان از فعالیت در بخش مجازی نمایشگاه برای من خیلی سخت بود، زیرا باید مسئولیت آن را قبول می‌کردم. تصمیم دشواری بود، اما راهی نداشتیم جز اینکه این کار را انجام دهیم. این مساله که باید برای کتاب‌فروشان تصمیم اساسی گرفته شود، دغدغه من و مهم‌تر دغدغه سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی است. این تصمیمی بود که یک مجموعه قابل دفاع آورده بودند. اصلا بحث ما این نیست که زنجیره کتاب‌فروشی و نشر بخواهند مقابل هم رفتار کنند، زیرا این دو مکمل هم هستند و یکی باید تولید کند و دیگری بفروشد.

رئیس سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با اشاره به ضرورت برنامه‌ریزی برای راه‌کاری اساسی برای حل مشکلات کتاب‌فروشان، افزود: باید از درمان‌های مقطعی فراتر رفت. باید برای حل مشکلات کتاب‌فروشان فکر اساسی کرد. شخصا تا وقتی در این مسئولیت و با این مساله مواجه هستم، متعهدم که اقدامی اساسی برای کتاب‌فروشان صورت گیرد و امیدوارم شرمنده نباشیم.

او افزود: اقدامی که این روزها می‌توانیم انجام دهیم و از دست ما بر می‌آید این است که تا حدودی قدرت خرید مردم در سامانه «بازار کتاب» را افزایش دهیم. یک راه تخصیص یارانه است و راه‌های دیگر خرید کردن موسساتی مانند دانشگاها است. امیدوارم در مقایسه با سال گذشته شاهد فروش بیشتر از حد تورم نزد کتاب‌فروشان باشیم، در هر صورت باید برای کتاب‌فروشی‌ها فکر اساسی کنیم و امیدوارم این بعد، خیلی بعد نباشد