به باور برخی از نماینده ها، استیضاح های فعلی تنها به دلیل برخی لابی های پشت پرده و گرفتن امتیاز از وزرا صورت گرفته است

تابناک:در حالی که فقط حدود هفت ماه از آغاز به کار دولت دوم حسن روحانی گذشته، هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی طرح‌های استیضاح سه وزیر کشاورزی، راه و شهرسازی، و کار و رفاه اجتماعی را اعلام وصول کرده است.

نمایندگان مجلس، طرح استیضاح عباس آخوندی را به دلیل آنچه عمل نکردن به وعده‌های خود در نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی، ناتوانی در حل بحران‌های موجود در سیستم حمل و نقل، و ناتوانی در نظارت بر حمل و نقل زمینی و هوایی خواندند، ارائه داده‌اند. سقوط هواپیمای مسافربری تهران یاسوج و مرگ ۶۶ سرنشین آن، از جمله دلایل استیضاح آقای آخوندی است.

عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی، رکورددار استیضاح محسوب می‌شود و برای سومین بار به این منظور به صحن علنی مجلس می‌رود. طرح استیضاح این وزیر پیشتر نیز دو بار در مهر ماه سال ۹۴ و اسفند سال گذشته، به رأی گذاشته شد، ولی پس از دفاع او در مجلس رأی نیاورد.

دیگر وزیر دولت که قرار است استیضاح شود، علی ربیعی، وزیر کار و رفاه اجتماعی و محمود حجتی، وزیر کشاورزی است.

حوادث اخیر برای کشتی نفتکش سانچی و هواپیمای ای تی آر۷۲ به نوعی به وزیر کار مربوط است. همچنین استیضاح کنندگان حدود ۴۰ مورد، از جمله «ناتوانی در تنظیم بازار محصولات کشاورزی»، «برخورد نکردن با تخلفات شرکت‌های تابع وزارت کشاورزی»، «واگذار نکردن شرکت‌های تابع وزارت کشاورزی» و «توجه نکردن به الگوهای کشت» را از جمله دلایل استیضاح وزیر کشاورزی عنوان کرده اند.

اما با اینکه استیضاح این دو وزیر به درخواست نمایندگان در مجلس اعلام وصول شده است، نوعی دوگانگی و اختلاف رأی در بین نمایندگان دیده می شود؛ برخی نمایندگان به شدت با استیضاح موافق هستند، ولی در مقابل برخی نمایندگان انجام استیضاح در شرایط کنونی را به صلاح نمی دانند.

به باور برخی از نماینده ها، استیضاح های فعلی تنها به دلیل برخی لابی های پشت پرده و گرفتن امتیاز از وزرا صورت گرفته است، به گونه ای که محمدعلی پور مختار در خصوص این موضوع گفته است: اصل استیضاح که به این شکل اتفاق می افتد و سؤال و استیضاح به دلیل جابجایی مدیران را درست نمی دانم.

وی گفت: اینکه به دلیل برخی مشکلات منطقه ای، نمایندگان مجلس دنبال سؤال و استیضاح وزیر باشند، ایرادی ندارد چون نماینده از یک جمعیت مشخص نمایندگی می کند و خواست جمعیت این است که یک اتفاقی در آن شهر بیفتد. البته بحث تغییر مدیران را جدا از این موضوع می دانم و استیضاح و سؤال به این دلیل را در شأن مجلس و نماینده نمی دانم.

همچنین شهاب الدین بی مقدار، نماینده مردم تبریز و کمیسیون امور داخلی مجلس بر این باور است، استیضاح های اخیر در راستای منافع شخصی برخی نمایندگان است. او می گوید، طیف دیگری در مجلس قصد جلب توجه رئیس جمهور را دارند که روش استیضاح راه مناسبی برای این موضوع نیست. پیش بینی او درباره سرنوشت استیضاح های پیش رو آن است که هیچ یک از سه استیضاح رأی نخواهد آورد.

وی همچنین در ادامه یادآور شد: متأسفانه برخی نمایندگان به دلیل یکسری مسائل کوچک قصد دارند وزرا را استیضاح کنند و این درست نیست. اگر این اتفاق در این روزهایی که نزدیک به سال جدید است رخ دهد، سبب می شود سه وزارتخانه مهم دولت با چالش رو به رو شوند. رأی آوردن استیضاح یعنی اینکه این وزارتخانه ها باید با سرپرست اداره شوند و با توجه به زمان نا مناسب این موضوع، این سه وزارتخانه حداقل تا خرداد ماه وزیر نخواهند داشت و این مطلوب نخواهد بود. زمان اصلا مناسب نیست اما مطابق آیین نامه مجلس این موضوع اعلام وصول شده است.

وی در پاسخ به اینکه آیا پشت پرده ای وجود دارد که شما از آن آگاهید گفت: نمی توان قاطع این موضوع را بیان کرد اما متأسفانه و در ظاهر یکسری مسائل و منافع شخصی در این استیضاح ها وجود دارد. جریان سیاسی نیز در این موضوع مطرح نیست، زیرا از هر دو جریان اصلاح طلب و اصولگرا نمایندگانی متقاضی این استیضاح هستند.

وی گفت: برخی به دلیل منافع شخصی به استیضاح علاقه پیدا کرده اند و برخی دیگر نیز به دلیل آنکه توجه رئیس جمهوری را به خود جلب کنند، این موضوع را مطرح کرده اند که این روش درست نیست.

این نماینده در پایان افزود: این موضوع در روزهای یکشنبه و سه شنبه مشخص می شود، ولی احتمال این که استیضاح ها رأی بیاورد بسیار کم خواهد بود.