کمیسیون مشترک همکاری‌‍‌های اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و تجاری ایران و تاجیکستان در شهر شیراز در حال برگزاری است و از جمله دستاوردهای آن تاکنون، امضای ۲۳ سند همکاری بین هر دو کشور بوده است، بدون تردید برگزاری این رویداد بزرگ زمینه تحکیم و گسترش روابط و توسعه همکاری‌های سودمند دو کشور را بیش از گذشته فراهم می‌آورد.

به گزارش ندای گیلان، روابط عمیق و دوستانه ایران و تاجیکستان به سال‌های بسیار قبل بر می گردد اما از ابتدای آغاز به کار دولت چهاردهم این روابط سیاسی و اقتصادی توسعه پرشتابی داشته و سفر اخیر دکتر پزشکیان، رئیس‌جمهور کشورمان به تاجیکستان هم بازتاب‌های ملی و بین‌المللی بسیاری بذنبال داشت .

اولین سفر رئیس جمهور دولت چهاردهم ایران به تاجیکستان به عنوان اولین مقصد ایشان به یکی از کشورهای اوراسیا، اهمیت روابط این دو کشور را بیش از گذشته نمایان می سازد.

ایران و تاجیکستان دارای پیوندهای عمیق تاریخی و تمدنی، فرهنگی، آداب و رسوم، زبان، مشاهیر و خویشاوندی است که این اشتراکات تنها مختص به این دو کشور است.

با هدف توسعه روابط این کشورها، هفدهمین کمیسیون مشترک همکاری‌‍‌های ایران و تاجیکستان با حضور “عباس علی‌آبادی” وزیر نیرو و “دلیر جمعه” وزیر انرژی و ذخایر آبی جمهوری تاجیکستان از روز ۱۵ اردیبهشت در شیراز آغاز شده و تا ۱۷ اردیبهشت ماه ادامه دارد.

این اجلاس فرصت مناسبی برای تبادل اطلاعات، برقراری ارتباطات تجاری جدید، افزایش توانمندی کسب‌وکار و آشنایی با آخرین دستاوردهای شرکت‌های ایرانی و نیز به‌عنوان پلی برای توسعه صادرات کالا و تجهیزات و خدمات فنی و مهندسی و تبادل تجارب میان دو کشور است.

برپایی نشست تجاری بین ۳۰ تاجر ایرانی و ۲۵ تاجر تاجیکی و نیز برپایی مذاکرات B۲B از رویدادهای جانبی هفدهمین کمیسیون مشترک همکاری‌‍‌های اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و تجاری ایران و تاجیکستان است.

در نشست بین تجار ایرانی و خارجی چه مواردی مطرح می شود؟

رئیس مرکز امور بین‌الملل وزارت نیرو گفت: از جمله موضوعات مورد بررسی در نشست‌های تجاری بین تجار ایرانی و خارجی، می‎‌توان به پروژه‌های صنعت آب و برق، انرژی‌های تجدیدپذیر، نفت و پتروشیمی، منسوجات، مواد غذایی و خوراکی، گردشگری، بهداشت و تجهیزات پزشکی و موارد دیگر اشاره کرد.

“محمدولی علاءالدینی” افزود: در این اجلاس مشترک حدود ۲۰ دستگاه اجرایی از وزارتخانه‌های مختلف ایران و ۱۵ نماینده از سوی دستگاه‌های اجرایی طرف تاجیکی در جلسات ویژه کارگروه‌های کارشناسی شرکت خواهند کرد.

دبیر ایرانی کمیسیون مشترک همکاری‌های ایران و تاجیکستان بیان کرد: همچنین آیین اختتامیه این رویداد، که شامل امضا و مبادله سند همکاری مشترک است، با حضور روسای کمیسیون مشترک (وزیر نیروی ایران و وزیر انرژی و ذخایر آبی تاجیکستان) برگزار می‌شود.

پیوندی که دوباره جوانه زد

استاندار فارس گفت: اجلاس امروز در شیراز تنها یک نشست اقتصادی نیست، بلکه احیای پیوندی است که ریشه در تاریخ هزارساله مشترک دو کشور دارد.

دکتر حسینعلی امیری افزود: استان فارس با تکیه بر صنعت پویا، تاریخ کهن و گردشگری پررونق، آماده است تا با همکاری تاجیکستان الگویی برای همگرایی منطقه‌ای ایجاد کند و امیدواریم روابطی پایه‌ریزی شود که هم اقتصاد دو کشور را شکوفا کند و هم فرهنگ مشترک فارسی را به جهانیان معرفی نماید.

استاندار فارس گفت: اشتراکات بسیار زیاد بین ایران و تاجیکستان و حضور در یک منطقه تمدنی واحد، زمینه‌ساز تسهیل، تعمیق و توسعه روابط ۲ کشور طی دهه اخیر بوده است.

حسینعلی امیری دوشنبه در آیین آغاز به کار هفدهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و تاجیکستان در شیراز افزود: طی سال‌های گذشته روابط سیاسی و اقتصادی دو کشور توسعه پرشتابی داشته و دکتر پزشکیان، رئیس‌جمهور کشورمان نیز سفری به کشور تاجیکستان انجام داد که بازتاب‌های ملی و بین‌المللی بسیاری داشت.

وی ادامه داد: این سفر که با امضای ۲۲ سند همکاری همراه بود، نقطه عطفی در پیشرفت و ارتقای سطح مناسبات دوجانبه میان ایران و تاجیکستان محسوب می‌شود.

استاندار فارس اظهار کرد: مراودات میان دو کشور در سایر سطوح نیز به نحو مطلوبی در جریان است و طی هفته‌های اخیر ملاقات‌های متعددی با مقامات کشور تاجیکستان از جمله وزیر صنعت این کشور و سفیر جمهوری تاجیکستان در ایران انجام شد.

امیری یادآور شد: جمهوری اسلامی ایران و جمهوری تاجیکستان افزون بر گسترش روابط سیاسی و اقتصادی، مشترکات فرهنگی و تاریخی بسیاری دارند که می‌تواند اساسی‌ترین زمینه تحکیم پیوندهای میان مردم دو کشور باشد.

وی ادامه داد: ریشه‌های تاریخی یکسان، زبان مشترک و دین واحد در کنار تشابه سنت‌ها، آیین‌ها و باورهای اجتماعی و محلی، شرایط را برای گسترش مناسبات فرهنگی میان ایران و تاجیکستان فراهم آورده است.

نماینده عالی دولت در فارس گفت: شهر شیراز از ظرفیت بی‌نظیری در حوزه گردشگری سلامت و گردشگری فرهنگی برخوردار است و هم اکنون شمار قابل توجهی از تاجیک‌ها برای دریافت خدمات پزشکی به شیراز سفر می‌کنند و همزمان از آثار باستانی، هنری و ادبی این شهر که میراث مشترک فرهنگ و تمدن فارسی است نیز بازدید می‌کنند.

امیری افزود: برقراری پرواز مستقیم از شیراز به دوشنبه می‌تواند به توسعه گردشگری و مراودات بیشتر استان فارس با کشور تاجیکستان کمک کند و ما آمادگی خود را برای تعریف تورهای گردشگری متنوع و هرگونه همکاری در راستای توسعه مناسبات اعلام می‌کنیم.

وی ادامه داد: در ملاقات اخیر با وزیر صنعت و تجارت تاجیکستان، پیشنهاد راه‌اندازی شرکت هواپیمایی مشترک با کشورهای حوزه نوروز به نام «نوروز ایرلاین» را مطرح کردم.

استاندار فارس با اشاره به خواهرخواندگی شهر شیراز و شهر دوشنبه گفت: این توافق می‌تواند به توسعه مناسبات بین دو شهر کمک شایانی کند.

امیری پیشنهاد داد که هفته فرهنگ شیراز و دوشنبه به طور مستمر و متناوب در هر دو شهر برگزار شود.

وی ادامه داد: استان فارس با دارا بودن فرصت‌های سرمایه‌گذاری در حوزه‌های تاریخی، فرهنگی، تمدنی و پزشکی و همچنین علاقه متقابل مردم این استان و تاجیکستان به یکدیگر، می‌تواند با تشکیل موسسه‌های گردشگری در حوزه‌های یادشده، بستر مناسبی برای توسعه روابط دو کشور ایجاد کند

نماینده عالی دولت در فارس گفت: این استان در حوزه کشاورزی حدود ۱۲ درصد محصولات کشاورزی کشور را تأمین می‌کند و ظرفیت‌های موجود در این بخش فرصتی مناسب برای همکاری تولیدکنندگان و تجار ایرانی و تاجیکستانی است.

امیری افزود: در حوزه صنعت و ساختمان نیز استان فارس با تولید ۴۰ درصد کاشی و سرامیک کشور، توانمندی و ظرفیت قابل توجهی دارد.

وی ادامه داد: بر اساس گزارش اداره کل گمرکات فارس، حجم قابل توجهی از تجارت بین این استان و تاجیکستان در حوزه کاشی، سرامیک و سنگ متمرکز است.

او اظهار کرد: استفاده از ظرفیت‌های مکمل و مکانیزم‌های تهاتری برای صادرات مواد غذایی، کاشی، سرامیک، سیمان، سنگ‌های تزیینی، در و پنجره، لوله و اتصالات آب و فاضلاب به تاجیکستان و واردات محصولاتی مانند آلومینیوم، پنبه و خشکبار از این کشور، فرصتی ارزشمند برای تقویت همکاری‌های اقتصادی است.

استاندار فارس گفت: اجلاس امروز در شیراز تنها یک نشست اقتصادی نیست، بلکه احیای پیوندی است که ریشه در تاریخ هزارساله مشترک دو کشور دارد.

امیری افزود: استان فارس با تکیه بر صنعت پویا، تاریخ کهن و گردشگری پررونق، آماده است تا با همکاری تاجیکستان الگویی برای همگرایی منطقه‌ای ایجاد کند و امیدواریم روابطی پایه‌ریزی شود که هم اقتصاد دو کشور را شکوفا کند و هم فرهنگ مشترک فارسی را به جهانیان معرفی نماید.

ایران یکی از قوی‌ترین شرکای تجاری تاجیکستان در خاورمیانه

وزیر انرژی و ذخایر آبی جمهوری تاجیکستان اعلام کرد: حجم معاملات تجاری ایران و تاجیکستان در سال ۲۰۲۴ نسبت به سال قبل با افزایش ۵۰ درصدی به ۳۷۸ میلیون دلار رسید.

دلیر جمعه، با اشاره به مشترکات فرهنگی و زبانی دو کشور افزود: این میزان بالاترین حجم مبادلات طرفین در سه دهه اخیر محسوب می‌شود.

وی جمهوری اسلامی ایران را یکی از قوی‌ترین شرکای تجاری تاجیکستان در خاورمیانه دانست و اظهار کرد: مهمترین رویداد در روابط دوجانبه امسال، سفر رئیس‌جمهور ایران، به تاجیکستان بود که طی آن روسای جمهور دو کشور در فضایی دوستانه، همکاری‌های دوجانبه را بررسی و درباره رویدادهای مهم منطقه‌ای و بین‌المللی تبادل نظر کردند.

وزیر انرژی تاجیکستان ادامه داد: از نتایج این سفر می‌توان به امضای ۲۳ سند همکاری در حضور روسای جمهور دو کشور اشاره کرد.

او گفت: اسناد امضا شده زمینه تحکیم و گسترش روابط و توسعه همکاری‌های سودمند دو کشور را فراهم می‌آورد.