به گزارش ندای گیلان، گیلان با وجود افزایش تولید، چایکاران انتظار افزایش بیشتر قیمت خرید تضمینی برگ سبز چای را داشته و معتقدند با توجه به تورم و افزایش هزینههای تولید (مانند کود و سموم)، قیمت فعلی کفاف هزینهها را نمیدهد و حتی عدهای خواستار بازنگری در تعیین نرخها هستند.
لاهوتی تصریح کرد بازار چای ایران کماکان تحتتأثیر ورود چای قاچاق (عمدتاً از کشورهای همسایه) و چای ارزانقیمت وارداتی است، این موضوع باعث کاهش انگیزه خرید چای داخلی توسط برخی کارخانهها شده است وی گفت.
با وجود چای قاچاق (که معمولاً بدون پرداخت تعرفه و مالیات وارد میشود) و چای وارداتی ارزان، برخی کارخانهها ترجیح میدهند از این محصولات استفاده کنند تا هزینههای خود را کاهش دهند هر چند این موضوع باعث کاهش خرید برگ سبز چای از کشاورزان داخلی شده و معیشت آنها را تحتتأثیر قرار میدهد. چای قاچاق و برخی واردات ارزانقیمت ممکن است استانداردهای کیفی لازم را نداشته باشند، اما به دلیل قیمت پایینتر، سهم بازار را از چای مرغوب ایرانی میگیرند. صنعت چای ایران بهویژه در استانهای شمالی مانند گیلان و مازندران، یکی از منابع مهم اشتغالزایی است، لذا کاهش تقاضا برای چای داخلی میتواند منجر به بیکاری بیشتر در این مناطق شود.
مهرداد لاهوتی، نماینده مردم لنگرود در مجلس شورای اسلامی، بهشدت از واردات چای به ایران انتقاد کرده و آن را خیانت به بهرهبرداران و کشاورزان این صنعت دانسته مهرداد لاهوتی افزود. چای بر اساس نیاز واقعی کشور وارد شود عضو مجمع نمایندگان گیلان در مجلس شورای اسلامی معتقد است که واردات بیرویه چای به ضرر تولیدکنندگان داخلی است و باید بر اساس نیاز واقعی و با در نظر گرفتن تولید داخلی تنظیم شود. به گفته لاهوتی واردات بیش از ۴۰ هزار تن چای با ارز ترجیحی (۲۸ هزار و ۵۰۰ هزارتومانی) در سالهای گذشته، به دستهای پینهبسته کشاورزان خیانت بوده و تأکید دارد که این اقدام باعث تضعیف تولید داخلی و نارضایتی چایکاران شده است. عضو مجمع نمایندگان گیلان در مجلس شورای اسلامی معتقد است، که سقف مصرف چای در ایران حدود ۷۰ هزار تن است و میزان واردات باید پس از کسر تولید داخلی محاسبه شود. هر چند بر اساس ادعا لاهوتی دولت برنامه ویژهای برای حمایت از چایکاران داشته و دولت سازمان برنامهوبودجه را وادار کردهاند تا ۱۰۰ درصد برگ سبز چای را از کشاورزان خریداری کنند تا از بحران مالی چایکاران جلوگیری شود، همچنین مقرر شد ۲۵ درصد از قیمت خرید برگ سبز توسط دولت پرداخت شود.
نماینده مردم شهرستان لنگرود در مجلس شورای اسلامی از تصمیم دولت برای مشروط کردن واردات چای به خرید از تولیدکنندگان داخلی استقبال کرده و میگوید، بر این اساس، هر واردکنندهای که بخواهد چای وارد کند، باید به همان میزان از چایکاران داخلی خریداری کند . لاهوتی معتقد است که با حمایت بیشتر، تولید چای ایران میتواند از هفت هزار تن به ۱۰ هزار تن افزایش یابد و حتی به ۵۰ هزار تن برسد تا کشور به خودکفایی برسد. معضل واردات چای در فصل بهار ناشی از ترکیبی از عوامل داخلی (ضعف تولید) و خارجی (وابستگی به واردات) است. برای حل این مشکل، نیاز به برنامهریزی بلندمدت، حمایت از چایکاران داخلی، و اصلاح فرآیندهای واردات وجود دارد. لذا صنعت چای ایران با وجود افزایش تولید، تحتفشار قاچاق، واردات بیضابطه و قیمتگذاری نامناسب قرار دارد و در صورت تداوم این روند، اشتغال هزاران چایکار در شمال کشور در خطر است.
Thursday, 8 May , 2025