به گزارش ندای گیلان، طرح جهش تولید برنج در هزار هکتار از شالیزارهای گیلان هدفگذاری شد کارشناس کشاورزی گیلان با بیان اینکه افزایش تولید در واحد سطح راهکاری برای جبران هزینههای بالای کاشت، داشت و برداشت برنج است، گفت: افزایش تولید میتواند ضمن کاهش هزینه تولید هر کیلوگرم برنج بر مطلوبیت محصول هم می افزاید […]
به گزارش ندای گیلان،
طرح جهش تولید برنج در هزار هکتار از شالیزارهای گیلان هدفگذاری شد
کارشناس کشاورزی گیلان با بیان اینکه افزایش تولید در واحد سطح راهکاری برای جبران هزینههای بالای کاشت، داشت و برداشت برنج است، گفت: افزایش تولید میتواند ضمن کاهش هزینه تولید هر کیلوگرم برنج بر مطلوبیت محصول هم می افزاید علاوه بر این کشت دوم پس از برداشت برنج و نیز پرورش راتون راهکار دیگر برای افزایش درآمد شالیکاران و ارتقاء بهرهوری است.
امری که دور از دسترس نیست و کم نیستند کشاورزانی که با مصرف همین نهادهها اعم از آب، کود و سم و حتی به میزان کمتری، راندمان تولید محصول برنجشان در واحد سطح چند برابر سایر کشاورزان و بیش از ۱۰، ۱۲ هزار کیلوگرم و حتی بیشتر است فقط آنان آموختهاند چگونه از حداقل داشتهها، حداکثر بهرهوری را داشته باشند و با استفاده علمی، به موقع و صحیح بر مبنای نظر کارشناسان و اهل فن از نهادهها از جمله بذرهای اصلاح شده بهرهوری را ارتقاء دهند.
ضمن آنکه مکانیزاسیون و یکپارچهسازی اراضی هم در این مهم سهم و نقش ویژهای دارد چنانکه شاهدیم اکثر کشاورزان نمونه وسعت اراضیشان زیاد و شیوههای آبیاری نوین هم در آنها پیادهسازی شده است.
در واقع با انتقال دانش به مزرعه میتوان ضمن ترسیم مسیر هموار و روشن برنجکاری، افزایش تولید در واحد سطح و نیز سودآوری و امنیت غذایی را رقم زد.
امروز بیش از ۵۰ درصد اقتصاد گیلان بر پایه بخش کشاورزی است و زراعت برنج مهمترین فعالیت کشاورزی این خطه محسوب میشود، این استان با بیش از ۲۳۰ هزار هکتار زمین شالیزاری، بیشترین سطح زیرکشت کشور را داراست؛ تولید برنج در گیلان در ارقام محلی به طور متوسط بین سه هزار و ۸۰۰ تا چهار هزار و ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار است با انجام مدیریت بهزراعی و کشت ارقام پرپتانسیل امکان افزایش تولید در واحد سطح وجود دارد.
بر اساس آخرین آمار؛ سالانه حدود ۶۵۰ هزار تن برنج سفید در استان تولید میشود که با تغییر الگوی کشت و استفاده از ارقام اصلاح شده کیفی، انتقال دانش کشت و کار برنج به مزرعه میتوان میزان تولید استان را به میزان قابل توجهی افزایش داد.
سالانه حدود ۶۵۰ هزار تن برنج سفید در استان تولید میشود که با تغییر الگوی کشت و انتقال دانش کشت و کار برنج به مزرعه میتوان میزان تولید را به بیش از ۷۵۰ هزار تن افزایش دادافزایش تولید در واحد سطح راهکاری موثر برای جبران هزینههای بالای کاشت، داشت و برداشت برنج است، به گفته کارشناسان کشاورزی بهرهگیری از مدیریت بهزراعی دقیق و بکارگیری بذرهای اصلاح شده مقاوم میتواند عملکرد را بهبود ببخشد و هزینههای برنجکاری را کاهش دهد؛ در این ارتباط آبیاری مدیریت شده و تسطیح اراضی برای بهبود توزیع آب در مزرعه اهمیت بسزایی دارد.
کارشناسان کشاورزی گیلان؛ کشت ارقام پرپتانسیل کیفی در کنار مدیریت بهینه بهزراعی شامل؛ مصرف بذر با کیفیت و خالص، مدیریت بهینه تغذیه گیاهی، اقدامات پیشگیرانه و کنترل آفات، بیماریها و علفهای هرز، رعایت اصول آبیاری و کاهش ضایعات در مرحله برداشت را از راهکارهای افزایش تولید در واحد سطح میدانند.
به گفته آنان، طرح جهش تولید و توجه به مدیریت بهزراعی بویژه مدیریت تغذیه گیاهی نقش ویژهای در افزایش تولید در واحد سطح دارد؛ روشهای نوین کاشت و کاربرد ماشینآلات ضمن کاهش هزینهها و تسریع در عملیات آمادهسازی و کاشت موجب افزایش تولید میشود.
طرح پنج ساله جهش تولید برنج با مشارکت ستاد اجرایی فرامین امام (ره) برای اجرا در سال زراعی جاری در سطح هزار هکتار از شالیزارهای استان ابلاغ شدهاست؛ در مرحله نخست مقرر شد در شهرستانهای لاهیجان، لنگرود، فومن، رشت و صومعهسرا با شناسایی کشاورزان مجری اجرا و به ازای هر ۱۰۰ هکتار یک کارشناس ناظر جذب شود.
آذرخش ترابی جفرودی در این رابطه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: افزایش تولید محصولات مختلف زراعی از جمله برنج در راستای بهبود معیشت و درآمد کشاورزان و افزایش ضریب خوداتکایی در تولیدات کشاورزی از رسالتهای وزارت جهاد کشاورزی است؛ در این ارتباط با تحقیق و پژوهش در مراکز تحقیقاتی این وزارتخانه نسبت به معرفی ارقام زراعی و باغی جدید اقدام شد و در سالهای اخیر ارقام پرپتانسیل به کشاورزان معرفی شدهاست.
وی اضافه کرد: اجرای اقدامات زیربنایی در راستای بهبود مدیریت آبی مزارع از طریق سیستمهای مدرن انتقال، بهرهبرداری از آب، حمایت از تولید بذر استاندارد با پرداخت یارانه و برنامهریزی برای تولید بذرهای کیفی با راندمان مناسب، تامین کودهای شیمیایی پرمصرف با پرداخت یارانه توسط دولت و اقدامات آموزشی و ترویجی در راستای بهبود مدیریت مزرعه از جمله دیگر اقدامات وزارت جهاد کشاورزی است.
جفرودی، طرح جهش تولید برنج وزارت جهاد کشاورزی را از دیگر راهکارهای افزایش بهرهوری در واحد سطح با استفاده از عوامل و نهادههای تولید در مناطق مستعد کشت خواند و ادامه داد: شالیکاران میتوانند با اقدامات موثر از جمله تجهیز و نوسازی زمینهای شالیزاری، توسعه مکانیزاسیون به ویژه در مراحل کاشت، برداشت و مدیریت بهینه مبارزه با علفهای هرز هزینههای کشت محصول برنج را کاهش دهند.
وی به شالیکاران توصیه کرد: برای افزایش تولید در واحد سطح با توجه به شرایط مزرعه نسبت به انتخاب رقم مناسب، بذرهای خوب، پاک و عاری علفهای هرز و سایر ارقام با قدرت جوانهزنی مناسب اقدام کنند؛ همچنین با توجه به اهمیت تغذیه گیاهی در بهبود عملکرد محصول حتما با لحاظ تعادل کودی از همه کودهای پرمصرف شامل ازته، فسفاته و پتاسه به میزان لازم استفاده نمایند.
جفرودی بیان کرد: همچنین استفاده از بذرهای ارقام جدید برنج با توجه به پتانسیل عملکردی بالای آنها و رعایت اصول بهزراعی موجب افزایش تولید تا سطح ۲ برابر عملکرد متداول ارقام محلی میشود
Thursday, 8 May , 2025