کند شدن تلگرام پس از رفع فیلتر درحالی اتفاق می افتد که اگر با آی پی کشورهای دیگر به این اپلیکیشن وصل شوید از سرعت مطلوب برخوردار می شود.حالا این سوال مطرح است که مسئولین قصد دارن با پایین آوردن سرعت کانکشن تلگرام مردم را وادار به کوچ از این پیام رسان محبوب کنند؟همان اتفاقی که برای وایبر افتاد و..

به گزارش خبرنگار فناوری ندای گیلان،روز گذشته و پس فراز و نشیب های فراوان تلگرام در ایران رفع فیلتر شد و محدودیتی که به دلیل بروز ناآرامی ها در شهرهای مختلف ایران اعمال شده بود ظاهرا کنار گذاشته شده است.اما چرا تلگرام پس از رفع فیلتر به اذعان کاربران کند شده است؟ با ندای گیلان همراه باشید

خوب است بدانیم که تلگرام با داشتن بیش از 100 میلیون کاربر در سراسر دنیا که 40 میلیون آن ایرانی هستند توانسته به یک شبکه اجتماعی مطرح در جهان بدل شود.

محبوبیت تلگرام به دلیل امنیت بسیار بالا،کاربر پسند بودن و آپدیت هایی با فاصله زمانی کم و تغییرات خیره کننده است.ویژگی هایی که تلگرام را در صدر پراستفاده ترین شبکه اجتماعی ایران قرار داده است.

تلگرام هم اکنون حدود 65 درصد ترافیک اینترنت کشور را به خود اختصاص داده است و حدود 58 درصد کاربران ایرانی تلگرام بیش از 18 سال سن دارند.

تعداد کاربران بالا،پهنای باند مصرفی خیره کننده و مدت زمان استفاده ایرانی ها از این شبکه اجتماعی برای امنیتی نگاه کردن به آن دلایل موجهی ساخت.

از دو سال گذشته و با همه گیر شدن تلگرام در بین ایرانی ها انتقادهای تندی از سوی مسئولین کشور نسبت به دولت به دلیل سهل انگاری در مورد رشد خیره کننده استفاده از این شبکه اجتماعی در ایران مطرح شد که همواره با پاسخ مسئولین دولت از جمله رئیس جمهور همراه بود.

وزرای ارتباطات دولت یازدهم و دوازدهم و حتی شخص رئیس جمهور بارها اعلام کردند که دولت قصد بستن فضای مجازی را نداشته و توسعه کسب و کارهای شکل گرفته در این شبکه ها کمک خواهد کرد.

اما از اوایل دی ماه امسال همه چیز تغییر کرد.با برپایی تجمعاتی در برخی از شهرها فراخوان هایی برای برپایی تجمعات درشهرهای دیگر در فضای مجازی دست به دست شد که تلگرام متهم اصلی این ماجرا بود.

ابتدا دسترسی به تلگرام از طریق اینترنت موبایل محدود شد و سپس وزیر ارتباطات به مدیرعامل این شبکه اجتماعی هشدار داد اگر کانال هایی که مردم را دعوت به ساختن بمب و شورش می کنند بسته نشوند تلگرام فیلتر خواهد شد.

پاول دورف ساعاتی پس از هشدار وزیر ارتباطات ایران خبر از دسترس خارج شدن کانال تلگرامی “آمد نیوز”را در اکانت توییتر خود منتشر کرد.

اما بالاخره مسئولین تصمیم گرفتن راه آسان تر را انتخاب کنند و دسترسی مردم را به تلگرام و اینستاگرام محدود کنند.تصمیمی که با واکنش مردم روبرو شد و نیمی از کاربران این شبکه ها با نصب فیلترشکن بر روی گوشی های هوشمند خود توانستند فیلترها را دور بزنند.

اما درحالی که دولت با انتقادهای شدیدی از سوی مردم به دلیل فیلتر شدن شبکه های اجتماعی روبرو بود وزیر ارتباطات به صحنه آمد و ادعا کردن این شبکه ها با تصمیم شورای عالی امنیت ملی فیلتر شده است!شورای که روحانی ریاست آن را برعهده دارد و نیمی از اعضای آن از مسئولین و وزرای دولت هستند.

پس از گذشت چند روز اینستاگرام رفع فیلتر شد و رئیس جمهور در سخنرانی خود گفت که دستور رفع فیلتر اینستاگرام را داده است و مخالف بسته شدن فضای مجازی است!درحالی که این شبکه های اجتماعی به دستور شورایی که خود رئیس آن است فیلتر شده بود.

سرانجام با فروکش کردن ناآرامی ها تلگرام هم از دایره شبکه های اجتماعی فیلتر شده خارج شد و علاوه بر ان دسترسی به شبکه هایی همچون وی چت و پنتراست و… پس از چند سال فراهم شد.

اتفاق جدید پس از رفع فیلتر تلگرام پایین آمدن سرعت اتصال به سرورهای قدرتمند این شبکه اجتماعی بود که مردم را شوکه کرد.

کند شدن تلگرام پس از رفع فیلتر درحالی اتفاق می افتد که اگر با آی پی کشورهای دیگر به این اپلیکیشن وصل شوید از سرعت مطلوب برخوردار می شود.حالا این سوال مطرح است که مسئولین قصد دارن با پایین آوردن سرعت تلگرام مردم را وادار به کوچ از این پیام رسان محبوب کنند؟همان اتفاقی که برای وایبر افتاد.

چند سال پیش درحالی که وایبر در حال همه گیر شدن در بین ایرانیان بود ابتدا فیلتر و پس از رفع فیلتر شدن با کاهش سرعت بسیار زیادی مواجه شد.کاهش سرعتی که کاربران این شبکه اجتماعی امریکایی را در ایران کلافه کرد تا آنجا که مجبور به کوچ به تلگرام شدند.

برای کاربران عادی شاید کاهش سرعت ناگهانی یک شبکه اجتماعی که دارای سرورهای بسیار قدرتمند و کارشناسان خبره است نقص فنی محسوب شوند.اما متخصصان شبکه به خوبی می دانند که هیچ کاهش سرعتی بی دلیل نیست.

سالها پیش مسئولین توانستند به پایین آوردن سرعت کانکشن های وایبر مردم را از این شبکه اجتماعی دلسرد کنند .درحالی که در سایر کشورهای وایبر به خوبی کار می کرد.

حالا و با کند شدن تلگرام به نظر می رسد همان سناریو در حال تکرار است و مسئولین امید دارند با پایین آمدن سرعت تلگرام مردم به سمت شبکه های اجتماعی داخلی گرایش پیدا کنند.اما چیزی که از ابتدا شکست این طرح را مشخص می کند امنیت بسیار پایین شبکه های اجتماعی داخلی و بی اعتمادی مردم نسبت به آنهاست. از سوی دیگر مدیرعامل تلگرام از عرضه شدن تلگرام بر بستر سرویس بلاک چین خبر داده(بیشتر بخوانید) است. اتفاقی که اگر میسر شود فیلتر کردن تلگرام با امکانات امروز دنیای فناوری غیر ممکن خواهد بود.