از ابتدای سال‌جاری تاکنون قیمت خودروها در بازار 70 درصد گران شده و این موضوع در بازار خودرو بی‌سابقه بوده است. عرضه خودرو بشدت در بازار کم شده است و همین کمبود دلیل اصلی رشد بی‌رویه قیمت‌هاست

به گزارش ندای گیلان،بازار خودرو روز‌به‌روز با وضعیت آشفته‌تری روبه‌رو می‌شود. خودروهای وطنی پا به پای قیمت ارز گران می‌شوند و هیچ کس هم دلیل این اتفاقات را توضیح نمی‌دهد. سال گذشته در حالی که خودروسازان برای فروش خودرو به‌دنبال مشتری بودند حال نوبت به مردم رسیده است که برای خرید یک دستگاه خودرو بدوند و آخر هم به آن نرسند چرا که افزایش قیمت‌ها با سرعت بیشتری نسبت به بودجه مردم در حال حرکت است.
خودروسازان اعتقاد داشتند با پیش فروش خودرو می‌توانند از التهاب بازار بکاهند. اما پیش فروش محدود هم دوای درد متقاضیان خودرو نبود. زمانی که پیش‌فروش خودرو تحویل سال آینده باشد به‌طور قطع نمی‌تواند از تعداد خریداران بکاهد و البته تعداد کسانی که بخواهند پول خود را برای یک سال حبس کنند هم ریسک بزرگی دارد.
بدین جهت خیلی از متقاضیان سراغ تجویزی که شرکت‌های خودروسازی برای کاهش التهاب بازار کردند، نرفتند و همین امر موج جدیدی از رشد قیمت‌ها را بوجود آورد. طی چند وقت اخیر، سؤال مردم از خودروسازان این است که آیا پیش فروشی واقعی و تحویل برای سال‌جاری خواهند داشت یا اینکه وضعیت بازار خودرو به چه شکل خواهد شد؟ این سؤال برای فعالان بازار خودرو که موی خود را در آن سفید کرده‌اند هم بی‌پاسخ است. فعالان بازار می‌گویند اولین بار است که صنعت خودروی کشور دچار بی‌برنامگی، افت تولید و کاهش عرضه شده است و آنها نیز منتظر نشانه‌هایی از خودروسازان هستند تا بواسطه آن بازار را پیش‌بینی کنند.
کاهش شدید عرضه خودرو
این روزها دیدن این جمله «هیچ برنامه فروشی متناسب با درخواست شما موجود نیست» یا شنیدن اینکه فعلاً پیش‌فروشی نداریم، برای مردم بیگانه نیست. سایت ایران خودرو در برخی از خودروها پیش‌فروش دارد. اما نکته کلیدی آن است که تحویل خودروها سال آینده یعنی از خردادماه به بعد است. سایپا هم در سه مدل که زیاد مشتری ندارد، پیش فروش خود را باز گذاشته است. ارسال دعوتنامه این خودروها اواخر شهریور است. به هر ترتیب در حالی برخی از شرکت‌های خودروسازی به‌صورت نمادین از محصولات خود رونمایی می‌کنند و مدیران خودروسازی وضعیت موجود تولید را مناسب می‌دانند، کمبود خودرو در بازار که سبب جهش قیمت‌ها شده است، سؤالات متعددی را ایجاد می‌کند.
رضا محمدزاده یکی از فعالان بازار خودرو است. وی در مورد اینکه چرا بازار خودرو با جهش روبه‌رو شده است، می‌گوید: بازار خودرو التهاب شدیدی دارد و از آنجا که وضعیت تولید و عرضه خودروهای داخلی شفاف نیست هر روز قیمت‌ها تغییر می‌کند و این امر در مورد خودروهایی که کارکرده هستند هم صادق است.
سعید موتمنی رئیس اتحادیه نمایشگاه‌داران خودرو هم از وضعیت موجود بازار خودرو که باعث شده مردم و هم‌صنفی‌هایش دچار مشکل شدند، گله‌مند است. وی می‌گوید: از ابتدای سال‌جاری تاکنون قیمت خودروها در بازار 70 درصد گران شده و این موضوع در بازار خودرو بی‌سابقه بوده است. عرضه خودرو بشدت در بازار کم شده است و همین کمبود دلیل اصلی رشد بی‌رویه قیمت‌هاست.


وی افزود: زمانی که خودروسازان، خودروهای پیش فروش شده را برای تحویل در سال آینده ارائه کردند با عدم عرضه هیچ فرقی ندارد. مردم اکنون به‌خودرو نیاز دارند چرا باید یکسال منتظر بمانند. رئیس اتحادیه نمایشگاه‌داران خودرو با بیان اینکه قرار بود کارتکس (کارتکس یعنی علاوه بر اینکه خودرو صفر کیلومتر است، خودرو هنوز پلاک نشده و سند خودرو به نام هیچ شخصی صادر نشده است.) و صلح نامه (به حالتی از فرآیند فروش گفته می‌شود که در آن قرارداد، از مشتری صاحب قرارداد به مشتری دیگر، با همان شرایط انتقال یابد.) توسط خودروسازان حداقل در این مقطع که کاهش عرضه صورت می‌گیرد، اتفاق نیفتد، اظهار داشت: هیچ‌کدام از خودروسازان کارتکس و صلح نامه را قطع نکردند و همین امر باعث می‌شود که نمایندگی‌ها و برخی از افراد با رانت به خودروها دسترسی پیدا کنند و در نهایت مردم در بازار با مشکل مواجه شوند.
وی درباره قیمت خودروها نیز گفت: خودروی 206 تیپ 2 که اوایل سال در بازار 33 میلیون و 800 هزار تومان بود، روز گذشته در بازار با قیمت 53 میلیون تومان خرید و فروش شد. خودروی ساندرو استپ وی که اوایل سال 50 میلیون تومان قیمت خورده بود روز گذشته نرخ 102 میلیون تومان را هم رد کرد. تندر 90، 43 میلیون تومانی هم به 70 میلیون تومان رسیده است. خودروسازان با عرضه درست و پیش فروش با تحویل در سال‌جاری می‌توانند قیمت‌ها را بشکنند.
وی با ارائه جدول قیمت بالا از دولت خواست که برای پایان دادن به هیاهویی که در بازار خودرو اتفاق افتاده است بسرعت فکری کند چرا که رشد 70 درصدی قیمت در تمام خودروها منطقی نیست.