سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر گفته:خبر رسیده که در تنباکوهای میوه‌ای مواد مخدر گل و حشیش استفاده می‌شود که ما گزارشاتمان را مبنی بر استفاده این مخدرها در تنباکوها به پلیس مبارزه با مواد مخدر ارائه دادیم

به گزارش ندای گیلان،بعد از 5 سال مسئولی آمد و گفت: «تعداد معتادان در کشور افزایش پیدا کرد.» سال‌ها بود که تعداد معتادان در کشور ما روی عدد 1 میلیون و سیصد و پنجاه هزار نفر باقیمانده بود و حرکت نمی‌کرد. حتی بعد از اینکه جمعیت کشور از 75 میلیون نفر در سرشماری سال 90 به حدود 80 میلیون نفر در سال 95 رسید، تعداد معتادان افزایش یا کاهش نیافت! حال سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر از دو برابر شدن این آمار خبر می‌دهد؛ جمعیتی بالغ بر 2 میلیون و 808 هزار نفر!
حضور ماری جوآنا در بالای جدول مصرف مواد مخدر!
پرویز افشار، معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکت‌های مردمی ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: «مصرف تریاک همچنان در صدر مواد مخدر بوده و مصرف شیشه افت قابل توجه ای داشته است.» پیش از این آمار رسمی ستاد مبارزه با موادمخدر در خصوص تعداد معتادان کشور یک میلیون و 350 هزار نفربود که در حال حاضر این آمار به ۲ میلیون و 808 هزار نفر مصرف کننده مستمر مواد مخدر در کشور رسیده است. براساس آمار ارائه شده «تریاک» با ۶۶.۸ درصد، «ماری جوآنا» و مشتقات آن شامل ماری گل، گراس، علف با ۱۱.۹ درصد، «کراک افغانی» و «هروئین» ۱۰.۶ و «شیشه» ۸.۱ درصد نحوه شیوع مصرف مواد مخدر در میان ٢ میلیون و 808 هزار نفر مصرف کننده مستمر مواد مخدر در کشور است. با توجه به این آمار تریاک همچنان از سایر موارد پیشی گرفته است که دلیل اصلی آن همسایگی ایران با بزرگترین تولید کننده تریاک در جهان است.
سوالی که مطرح می‌شود این است که برچه اساس این معتادان شمارش می شوند؟ رئیس کارگروه کاهش تقاضای ستاد مبارزه با مواد مخدر در این باره گفته بود: «در سال 90 چندین طرح برای شیوع شناسی انجام شد که یکی از آن‌ها پیمایش خانه به خانه بود. در این طرح 30 هزار نفر به صورت تصادفی مورد نمونه برداری واقع شده بودند و افراد 15 تا 65 سال را تشکیل می‌دادند اما با توجه به سیاست‌های ستاد مبارزه با مواد مخدر و با توجه به تغییر الگوی مصرف و تغییر جنسیت مصرف کنندگان مواد، پیمایش جدیدی در این زمینه صورت گرفت.»
پیمایش جدید با شیوع شناسی با حجم 60 هزار نفری در شهر و روستا با همکاری سایر سازمان ها کشور صورت گرفت و میزان شیوع مصرف در آن 5.3 درصد اعلام شد. این شیوع شناسی در افراد 15 تا 65 سال انجام شد و نتیجه آن آمار دو میلیون و 802 هزار نفری معتا در سطح کشور بود. این تنها پیشاپیش انجام شده نبود و پیمایش دیگری در مرکز بهداشتی استان کرمان صورت گرفت و تعداد معتادان 3 میلیون نفر عنوان شد. سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر در این باره گفت: «بر اساس همین آمارها و پیمایش‌های صورت گرفته ستاد مبارزه با مواد مخدر با وزارت بهداشت و سازمان بهزیستی کشور و همچنین سایر نهادهای ذیربط در امر اعتیاد جلساتی را برگزار کرده و با به بحث گذاشتن آمارها، مصرف مستمر مواد در طول سال گذشته دو میلیون و 808 هزار نفر محاسبه شده است.»
رشد 8.6 درصدی مرگ و میر به واسطه
مصرف روانگردان ها
براساس اطلاعات موجود در سال 95 بالغ بر 3190 نفر به دلیل سوء مصرف مواد مخدر جان خود را از دست دادند که نسبت به سال 94 با رصد 6.2 درصدی مرگ و میر همراه بود. در ارتباط با مرگ و میر ناشی از مصدومیت‌های حاد در اثر مصرف مواد مخدر از 3190 نفر، 1882 نفر به دلیل مصمومیت حاد با مواد فوت کردند. در دهه اخیر دیگر تنها تریاک نبود که افراد را به سمت اعتیاد سوق می‌داد، بلکه با ورود مواد صنعتی و سنتی جدید به کشور حتی کاشت آن افزایش یافت. ماریجوآنا یکی از این مواد است که در سال های اخیر مصرف آن در میان جوانان بیشتر شد و براساس آمار اعلام شده مرگ و میر ناشی از مصرف روانگردان‌ها نیز با رشد 8.6 درصدی روبرو بوده است.
کشف 200 تن مواد مخدر در سه ماهه اول سال 96
پرویز افشار در ارتباط با آخرین آمار کشفیات مواد مخدر در کشور روز گذشته عنوان کرد: « 200 تن مواد مخدر در سه ماه اول سال 96 کشف شد. اخیرا توسط سربازان گمنام امام زمان یک فقره درگیری مسلحانه با قاچاقچیان در محدوده سراوان داشته‌ایم و در این درگیری مقدار قابل توجهی مهمات سبک و سنگین قاچاقچیان کشف و ضبط شده و علاوه بر اسلحه 500 کیلوگرم تریاک نیز از آنها ضبط شده است.»
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر در ادامه با اشاره به هلاک عبدالجلیل قنبرزهی که به صورت سازمان یافته از پاکستان اقدام به ترانزیت مواد مخدر به ایران می‌کرد و با تاکید بر ارتباط جریانات تروریستی با قاچاق مواد مخدر در کشور گفت: «مدارک و مستنداتی وجود دارد که نشان می‌دهد این فرد با تروریست‌ها برای ترانزیت مواد مخدر همدستی داشته که این مدارک را به سازمان ملل ارائه خواهیم کرد. زیرا این پیام روشنی برای سازمان ملل دارد که فعالیت‌های تروریستی با قاچاق مواد مخدر ارتباط دارند.»
بررسی وجود گل در تنباکو!
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر در خصوص آلوده بودن قلیان سراها به مواد مخدر که چندی پیش توسط وزارت بهداشت اعلام شده بود گفت: «گزارش وزارت بهداشت را درباره وجود مواد مخدر در تنباکوها دیدیم و نسبت به آن حساسیت داریم اما تا کنون وجود مواد مخدر در تنباکوهای میوه‌ای برای ما محرز نشده اما خبر رسیده که در تنباکوهای میوه‌ای مواد مخدر گل و حشیش استفاده می‌شود که ما گزارشاتمان را مبنی بر استفاده این مخدرها در تنباکوها به پلیس مبارزه با مواد مخدر ارائه دادیم که با توجه به آزمایشگاه‌های این پلیس تخصصی در خصوص وجود و عدم وجود مواد مخدر در تنباکوهای مورد استفاده در قلیان سراها بررسی‌های لازم صورت گیرد.»